logo F1live.cz

Zůstal by Norris v McLarenu, kdyby nedošlo k velkému obratu během sezóny?

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Z Landa Norrise se nám stal populární objekt přestupových spekulací. Britský závodník dlouhodobě potvrzoval své obrovské kvality, ale chybělo mu vítězné auto. McLaren vstoupil do sezón 2022 a 2023 přímo tragicky a nebýt ohromného pokroku během právě skončené sezóny, budoucnost Landa Norrise by byla široce zpochybňována.

Při těchto výkonech a s takovýmto pokrokem nemá britský mladík důvod někam odcházet. I když podle jeho šéfa Zaka Browna nemá ve své smlouvě žádné výstupní klauzule, stále existují způsoby, jak ukončit kontrakt nebo přestoupit ke konkurenci. Norris přitom dlouhodobě patří mezi objekty přestupových spekulací.

Není žádným tajemstvím, že Red Bull se o jeho služby usiloval již v roce 2017, kdy měl zájem o tehdy ještě pilota Formule 2, kterého chtěl posadit do sedačky Brendona Hartleyho. Tato nit se přitom táhne již roky. Dnes má Norris podle některých zdrojů na stole otevřenou nabídku na přestup do Red Bullu a prý stačí jen zavolat. Kdo ví, jak by se Norris rozhodl, kdyby zůstal McLaren týmem středu pole.

“Kdybychom pokračovali v cestě, na kterou jsme nastoupili začátkem roku, sám bych nechtěl závodit v tomto týmu,” usmál se generální ředitel McLarenu Zak Brown. Jeho tým však již do středu pole nepatří, a tak si mohou ve Wokingu oddychnout. Po několika pódiových umístěních utichla potenciální nespokojenost.

“Myslel jsem si, že celý rok se bude nést v takovém duchu. Nevěděli jsme, jak moc se dokážeme zlepšit. Nechcete začít rok s myšlenkou ‚před námi je 24 závodů a já se nedostanu ani z Q1!‘ Je těžké nad tím přemýšlet v takto počáteční fázi sezóny, ale člověk si pomyslí, že to bude pekelně dlouhý rok,” řekl médiím Lando Norris.

Kdyby měl McLaren problém s postupem do druhé části kvalifikace, pravděpodobně by mohl svého pilota držet jen násilím. To však nakonec nemusí, když inženýrům se podařilo monopost MCL60 výrazně vylepšit. Nejvíce pravděpodobně ulevilo Zakovi Brownovi, který naznačil, že bez těchto úspěchů by pro McLaren bylo náročné udržet svou jezdeckou hvězdu.

“Lando je pilot, který je žádaný týmy po celé pit lane. Padají otázky, zda bude pokračovat Lewis, co čeká Mercedes nebo jak dlouho bude pokračovat Sergio. Myslím si, že tři největší týmy nevědí s jistotou, jaké bude jejich jezdecké složení po roce 2025, a dovolím si říci, že Lando by byl první na jejich seznamu,” prohlásil Brown.

“I sám s sebou jsem absolvoval rozhovory, při kterých jsem si musel říci: ‚Vydrž, vím, že je to frustrující.‘” Určitě by to nebylo levné ani jednoduché, ale drželi byste pilota ve svém týmu silou, když má takovéto zájemce? Vždyť sám Brown razí filozofii, podle které soupeři nekradou jezdce, sponzory ani zaměstnance – jste to vy, kdo je ztratil, ale nikdo vám je neukradl.