logo F1live.cz

Sesadí Verstappena z trůnu Hamilton? Nepřekvapilo by mě to, říká Brown

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 1. 2024

Startovní pole bylo v uplynulé sezóně – nehledě na Maxe Verstappena -, poměrně vyrovnané. Zak Brown věří, že v té nadcházející může být ještě vyrovnanější, a to nejen jeho střed, ale i samotné čelo. Podle Američana může najít dominantní Red Bull v roce 2024 přemožitele, například v podobě Lewise Hamiltona.

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brown je přesvědčen o tom, že si celek z Wokingu během zimní přestávky výkonnostně polepšil. Otázkou však je, do jaké míry se zlepšili jeho soupeři – specificky takový Red Bull, ale také Ferrari či Mercedes.

Dvaapadesátiletý Američan se totiž na rozdíl od zbytku formulové obce domnívá, že ročník 2024 se nemusí nést ve stejném duchu jako ten předchozí. Nevylučuje, že Red Bull a Max Verstappen najdou v následující sezóně přemožitele, který může vzejít právě z řad italského, respektive německého celku.

„Líbí se mi, čeho jsme svědky ve větrném tunelu a jaká data vyplývají z počítačových simulací CFD,“ nechal se slyšet rodák z Los Angeles pro Speedcafe. „Mám pocit, že jsme udělali krok vpřed. Otázkou je, jak velký? Nikdo neví, kdy přesně ukončil vývoj loňského auta Red Bull a kdy se plně zaměřil na vývoj toho příštího. Myslím si však, že k tomu došlo poměrně brzy. Zbývá nám jen čekat. Uvidíme, co vykouzlí z kouzelného klobouku Adrian Newey tentokrát – jen tak budeme opravdu vědět, jak na tom jsme.“

„Zároveň není třeba zapomínat na Mercedes a Ferrari. Tyto top týmy mají všechno, co potřebují. Jsou to skvělé týmy a nepřekvapilo by mě, kdyby se Mercedes znenadání vrátil na čelo a Lewis vyhrál svůj osmý šampionát.“

Kdo bude v roce 2024 v čele, podle Browna s jistotou říci nelze. O jednom je však plně přesvědčen: rozdíly napříč týmy se opět zmenší – a to zejména díky rozpočtovému stropu, jehož zavedení si Američan neumí vynachválit.

„Myslím si, že zavést ho bylo skvělé,“ řekl Brown na margo rozpočtového stropu. „Na jedné straně sice F1 dosud nikdo nedominoval tak jako Verstappen – z tohoto hlediska Formule 1 nikdy nebyla méně konkurenceschopná, za což dávám před Maxem klobouk dolů. Z pohledu týmu je to nejdominantnější sezóna, jakou jsem kdy ve Formuli 1 viděl. Na druhé straně získalo poprvé v historii pět týmů sedm nebo více pódií.“

„Tímy, které skončily v šampionátu na devátém nebo desátém místě, se dostávaly do Q3 – neříkám, že pravidelně, ale poměrně často. Za starých dobrých časů Formule 1 by byly na ocase startovního pole a ztrácely tři vteřiny. Celé pole je nyní nahuštěno v jedné vteřině. Myslím si, že F1 nebyla ještě nikdy tak vyrovnaná jako je teď a domnívám se, že bude ještě vyrovnanější. Když se někomu z nás podaří dopadnout Verstappena, Formule 1 bude úplně jiná, než byla dosud,“ dodal Brown.

Související zprávy