logo F1live.cz

Permane se chystá na návrat. Po 34 letech změní tým

Alan Permane
© Renault
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 1. 2024

Alan Permane byl donedávna symbolem věrnosti a oddanosti jednomu týmu. Do továrny v Enstone chodil pracovat 34 let a postupně ho zaměstnávali Benetton, Renault, Lotus a naposledy Alpine. V létě však proběhly ve francouzském továrním týmu další čistky, na které odchodem doplatil i Permane. Ten se nyní chystá na návrat do F1.

Portál Motorsport.com informuje, že britský inženýr je na cestě do AlphaTauri, kam přinese své ohromné zkušenosti, včetně zisku titulů s Michaelem Schumacherem a Fernandem Alonsem. Nic ještě není oficiální a nevíme, do jaké míry je Permane vázán Alpinu, ale Alan již dříve avizoval svou chuť pokračovat ve Formuli 1.

„I když AlphaTauri zatím oficiálně nepotvrdilo žádné potenciální personální změny ve svém týmu, podle informací portálu Motorsport.com se Permane připravuje na práci v této stáji,“ uvedla renomovaná webová stránka, která spadá pod magazín Autosport.

Tento krok není žádným velkým překvapením. O zájmu Red Bullu o Alanovy služby se mluvilo už po jeho odchodu z Alpinu. Tehdy se však šuškalo o nabídkách z více týmů, přičemž stáj z Milton Keynes, příp. její sesterský tým AlphaTauri patřili k nejvážnějším zájemcům o Permanovy služby.

„Alan Permane je jedním z lidí, na kterých stojí celá Formule 1. Je jedním z nejdéle sloužících inženýrů ve sportu a disponuje množstvím znalostí. Nevím, co přesně stálo za změnami vedení v Alpine, ale je tam mnoho zkušených a schopných lidí, z nichž nelze nikoho podceňovat. I když jsem s Alanem Permanem nikdy nepracoval, domnívám se, že někomu, kdo působil ve sportu 34 let a dosáhl úspěchů tak s Michaelem Schumacherem, jako i Fernandem Alonsem, je třeba vyjádřit náležitý respekt,” řekl ještě loni v létě Christian Horner.

AlphaTauri by mělo brzy představit nové jméno a novou identitu. Mluví se o přejmenování na Racing Bulls, přičemž součástí názvu mají být hned dva američtí titulární partneři. Stáj loni jmenovala Petra Bayera za svého nového generálního ředitele a poté z Ferrari získala na post šéfa Laurenta Mekiese, který nahradil dlouholetého šéfa Franze Tosta.

Ještě nevíme, jakou pozici by měl v týmu zastávat Permane, ale v Alpine působil naposledy jako sportovní ředitel, což je rozhodně funkce, na kterou by se mohl hodit i AlphaTauri.