logo F1live.cz

Visa Cash App posiluje. Tým získal tři inženýrské hvězdy

Júki Cunoda, AlphaTauri zozadu, červené svetlá
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Někdejší Scuderia AlphaTauri, nyní Visa Cash App RB, přichází s dalšími novinkami. Po odhalení nového názvu, který se stal okamžitě předmětem protestů a posměšků, oznámil tým angažování tří obrovských posil do svého technického oddělení. V nové budově v Milton Keynes, která se stane centrem vývoje obnoveného týmu, budou pracovat i Tim Goss, Alan Permane a Guillaume Cattelani.

Goss teprve nedávno opustil Mezinárodní automobilovou federaci, kde pracoval asi rok jako technický ředitel pro monoposty. Ve věku 60 let má za sebou pozoruhodnou kariéru v motoristickém sportu. Přesně 28 let pracoval v McLarenu, kde se postupně vypracoval až na technického ředitele, když v roce 2014 nahradil odcházejícího Paddyho Lowea.

Tuto funkci zastával až do roku 2018, kdy ho nahradil James Key. Po krátkém „stintu“ ve FIA se tak vrací jako zaměstnanec týmu a v přejmenované stáji Visa Cash App RB zaujme roli hlavního technického ředitele, což je zcela nová pozice vytvořená novým šéfem Laurentem Mekiesem.

„Jsem rád, že se mohu připojit k týmu Visa Cash App RB na začátku jeho nové éry,“ řekl Goss. „Je to stáj s velkou hrdostí a dědictvím, kde už pracuje několik skvělých lidí. Těším se na spolupráci s novým šéfem Laurentem Mekiesem a po boku technického ředitele Jodyho Eggintona. Čeká nás vzrušující výzva, ale myslím si, že tým je dobře připravený na to, aby se s ní vypořádal.“

Potvrdily se i spekulace o zájmu Red Bullu o služby bývalého sportovního ředitele týmu Alpine Alana Permana. Ten pracoval 34 let v továrně v Enstone, kde se postupně vystřídaly týmy Benetton, Renault, Lotus, opět Renault a po přejmenování Alpine. V létě ho však vykopli po dalších divokých čistkách v nejvyšším vedení stáje. Bez práce však dlouho nezůstal a připojí se k Visa Cash App RB jako závodní ředitel.

„Po několikaměsíční pauze je skvělé vrátit se k závodění s týmem Visa Cash App RB. Z dlouholetých zkušeností vím, jací profesionální, cílevědomí a soutěživí jsou lidé v této stáji. Už se nemohu dočkat, až se dozvím, kam nás může tento duch v budoucnosti posunout,“ řekl Permane.

Třetím do party je Guillaume Cattelani, který do týmu Visa Cash App RB přichází, aby zastával funkci zástupce technického ředitele. Doteraz působil v sesterském Red Bullu, kam přišel v roce 2020 po šesti letech ve funkci hlavního aerodynamika McLarenu. Předtím pracoval krátce pro Lotus.

Nový šéf Laurent Mekies o příchodech posil řekl: „Tim, Guillaume a Alan jsou pro tým velkým přínosem a nepochybuji o tom, že nás pomohou posunout na další úroveň. Už máme nesmírně kvalitní a zkušenou skupinu lidí. Příchod těchto vysoce kvalifikovaných jednotlivců zvýší naše schopnosti a pomůže nám splnit nejvyšší technické standardy v továrně i na trati.“