logo F1live.cz

Jaký je Mercedes W15 na simulátoru? Poprvé za dva roky se chová jako auto, říká Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Mercedes vstupuje do sezóny 2024 na vlně velkých očekávání a pod velkým tlakem. Poslední dva roky kráčela stáj z Brackley od jednoho neúspěchu ke druhému. Po dvou letech sbírání dat a zkušeností je tým připravený a chystá se udělat velký krok vpřed. Zatímco ostatní šéfové týmů očekávání krotí, Toto Wolff se neubrání nadšení.

Šéfové jednotlivých týmů skládají v průběhu zimní přestávky jakousi zkoušku z komunikace. Během dovolené není mnoho témat, o kterých by se dalo mluvit, a tak často padají otázky na očekávání před startem nového ročníku. Frédéric Vasseur a Andrea Stella už mají tuto zkoušku za sebou a oba odpověděli téměř identicky: „Lepší než v roce 2023.“

Je to alibistická odpověď, ale účel v tomto případě světí prostředky. Jak by jejich týmům pomohlo, kdyby na všechny vyvíjeli ještě větší tlak? Šéfovi Mercedesu však tato hra už od podzimu jaksi nejde. Když ve svém posledním rozhovoru pro britský Daily Telegraph dostal otázku na probíhající vývoj, podělil se o mimořádně optimistické zprávy, které dostal zprostředkovaně od simulátorového jezdce Mercedesu Anthonyho Davidsona.

„Jezdil s autem na simulátoru po okruhu v Melbourne a řekl: ‚Poprvé po dvou letech z něj mám pocit jako z auta.‘ Samozřejmě bych byl rád, kdyby to korelovalo se skutečností, ale v posledních dvou letech jsme viděli, že se to vždy nestalo,“ řekl Wolff.

Mercedes má ještě dvě sezóny, aby dohnal a následně předstihl Red Bull. Tento tým zakončil minulou sezónu s nezanedbatelným náskokem, ale konkurenti mají ještě nějaký čas. Wolff tuto výzvu před časem přirovnal k „výstupu na Everest“. Podle slov šéfa to tým dluží Lewisovi Hamiltonovi a Georgovi Russellovi, kteří loni v létě podepsali nové smlouvy.

„Vždy musíte věřit, že to je možné. Nemůžete jít do nové sezóny s tvrzením, že je něco nemožné. Loni jsme na příkladu McLarenu viděli, jaký krok je možné udělat s jedním velkým balíkem vylepšení. S Lewisem jsme podepsali dvouletou smlouvu a jemu, Georgovi a celému týmu dlužíme naši nepřetržitou pozornost v letech 2024 a 2025. Podle mě to možné je,“ prohlásil Wolff.

„Myslím si, že předpisy, které byly stanoveny před několika lety, jsme interpretovali velmi konzervativně. Viděli jsme, že jiné týmy to dělají jinak. Sledujeme tento prostor a myslím si, že tentokrát to bude o něčem jiném,“ slíbil šéf Mercedesu.

Související zprávy