logo F1live.cz

Brown chce další smlouvu pro Norrise. Neformální zájem Red Bullu prý přetrvává

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2024

Lando Norris má s McLarenem podepsaný kontrakt až do konce roku 2025. To znamená, že ve Wokingu ho čekají ještě celé dvě sezóny. Přesto prý generální ředitel Zak Brown spěchá a při představení nového lakování McLarenu potvrdil, že podpis nové smlouvy se svou jezdeckou hvězdou zařadil mezi „priority“.

Potenciální přestup Landa Norrise do Red Bullu patřil mezi nejžhavější mediální spekulace v minulém roce. Loni byly přestupové vody mimořádně klidné, ale velmi nepřesvědčivé výkony Sergia Péreze otevřely cestu diskusím.

Stav nejvyššího ohrožení nepřímo potvrdil i generální ředitel McLarenu Zak Brown, který chce s Norrisem prodloužit smlouvu s dvouletým předstihem. Podle jeho slov s jezdcem mluví na „pravidelné bázi“ a prodloužení jeho smlouvy je pro něj „důležitou prioritou“. Tato slova zřejmě nejsou náhodná a šéf společnosti si je možná dobře vědom hrozby ze strany Red Bullu.

„Zdroje portálu Motorsport.com naznačily, že i po tom, co Norris na začátku roku 2022 podepsal svou poslední smlouvu s McLarenem, pokračoval neformální zájem ze strany Red Bullu. Je známo, že Norris velmi dobře vychází s Maxem Verstappenem,“ uvedl britský portál.

Není proto divu, že se při nečekaném představení lakování nového McLarenu novináři ptali Browna i na smlouvu jeho jezdecké hvězdy. „Jsem přesvědčený, že ať už jde o zaměstnance, jezdce nebo sponzory, naším úkolem je postarat se o ně a také o to, aby byli v McLarenu spokojení,“ uvedl americký byznysmen.

„Zvykl jsem se proto soustředit na to, aby tento tým nabízel to nejlepší prostředí a lidé tu chtěli zůstat. Koneckonců, nemůžete kontrolovat vnější zájem o různé lidi. Jsem přesvědčený, že náš vztah s Landem zůstává pevný,“ řekl s nadějí Brown.

„Vím, že se velmi těší na nadcházející sezónu a že ho velmi ohromila druhá polovina minulé sezóny. Miluje práci s Andreou a se všemi v týmu. Potřebujeme jen pokračovat a nadále mu nabízet prostředí, ve kterém chce setrvat. Pokud se nám to podaří, jsem přesvědčený, že zůstane a nebude se chtít prodat konkurenci,“ dodal.

Není pochyb, že McLaren disponuje jednou z nejatraktivnějších jezdeckých dvojic. S Oscarem Piastrim prodloužil tým smlouvu až do konce roku 2026, Norris má o rok kratší, přičemž jen málokdo pochybuje, že oba jsou „áčkovými“ jezdci, kteří patří na nejvyšší stupínek – a možná i na trůn Formule 1. S nimi má McLaren k dispozici elitní jezdeckou dvojici a jejich šéf si to velmi dobře uvědomuje.

„Jednoho z nich máme pod smlouvou na dalších pár let. Samozřejmě, s Landem mluvíme na pravidelné bázi, protože začíná přemýšlet o věcech, stejně jako my. Nyní se velmi soustředíme na krátkodobou budoucnost, ale rok 2026 není daleko a uvědomujeme si, že udržení Landa a Oscara je pro nás klíčové a představuje důležitou prioritu,“ řekl Brown.