logo F1live.cz

Brown naznačil, že si Norris platově výrazně polepší. Kolik vydělává Brit v současnosti?

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2024

O Landa Norrise dlouhodobě usiluje Red Bull. Čtyřiadvacetiletý Brit je však prozatím více nakloněn setrvání ve Wokingu a McLaren chce udělat vše pro to, aby to tak zůstalo. „Papájoví“ dokonce hodlají své týmové jednotce rapidně navýšit plat, což v nejnovějším rozhovoru pro Sky Sports prozradil výkonný ředitel týmu Zak Brown.

Norris má s týmem z Wokingu platnou smlouvu do konce roku 2025. Následně by si mohl vyzkoušet trh s jezdci, kde by o jeho služby mělo zájem hned několik týmů. Proti je McLaren, který se chce tomuto scénáři stůj co stůj vyhnout.

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brown naznačil, že britský celek ve snaze udržet si Norrise nebude váhat ani sáhnout hlouběji do kapsy, protože prý disponuje dostatkem finančních prostředků.

„Máme přesně tolik finančních prostředků, kolik bychom chtěli mít,“ vyslovil se 52letý Američan. „Generujeme zisk a vejdeme se pod rozpočtový strop. Máme dostatek zdrojů na dosažení čehokoli, co si umíníme, včetně nových kontraktů pro piloty.“

V současnosti vydělává Norris podle Forbes 5 milionů dolarů ročně. Spolu s loňskými bonusy, které činily zhruba dva roční platy, mu v roce 2023 na účtu přistálo přibližně patnáct milionů dolarů. Za předpokladu, že by po roce 2025 setrval v McLarenu, by se jeho příjmy mohly dramaticky zvýšit.

McLaren si bude chtít po Norrisovi pojistit i služby závodníka číslo dvě, kterým je vycházející hvězda Oscar Piastri. Australan za Britem sice o něco zaostává, ale má potenciál výkonnostní manko v krátkém časovém horizontu dohnat a po vzoru staršího týmového kolegy se zařadit mezi nejlepší jezdce na startovním roštu. Prozatím je však prioritou Norris.

„McLaren hodlá v budoucnu stavět na tom, že bude mít dva nejlepší jezdce,“ utrousil Brown. „Myslím si, že (již nyní) máme nejlepší jezdeckou sestavu ve Formuli 1. S oběma závodníky budeme chtít prodloužit spolupráci, ale vzhledem k tomu, jaký je v současnosti velký zájem o Norrise, budeme chtít prodloužit nejprve kontrakt s ním, a to čím dříve.“

„Myslím si, že působení v McLarenu si velmi užívá. Naším společným snem je vyhrávat závody a mistrovství světa. Domnívám se, že Lando udělá pro to všechno a pokusí se toho s námi dosáhnout,“ doplnil Brown.