logo F1live.cz

Sulajem dává za pravdu Hamiltonovi: Potřebujeme závod v Africe

Kyalami
© Twitter/Audi Sport
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 1. 2024

Šampionát Formule 1 má sice statut mistrovství světa, ale jeden kontinent každoročně ignoruje – Afriku. Návrat Afriky do závodního kalendáře se však zdá být blíže než kdykoli předtím. Řada závodníků v čele s Lewisem Hamiltonem a Maxem Verstappenem totiž lobuje za její „comeback“ a podporu slunečnímu světadílu nově vyjádřil i prezident FIA Mohamed bin Sulajem.

Formule 1 naposledy zavítala do Afriky v roce 1993, kdy závod hostil jihoafrický Johannesburg. Od té doby „efjednotka“ černý kontinent vytrvale ignoruje, a to i přesto, že v nadcházející sezóně navštíví až 24 destinací.

V posledních letech se sice hlasitě mluvilo o oživení závodu v Kyalami, ale z GP na jižním cípu Afriky prozatím sešlo pro příliš mnoho politických bariér. Mohamed bin Sulajem však věří, že se obě strany časem dohodnou a JAR se po více než třech desetiletích vrátí do závodního kalendáře.

„V Africe máme velmi dobré kontakty, a proto bychom na ni měli zaměřit více pozornosti,“ řekl médiím dvaašedesátiletý Emirátec. „V Africe působí jeden náš schopný viceprezident, který se podílí na pokroku tamějších soutěží.“

„Obzvláště bohatou motorsportovní historii má Jihoafrická republika. Od loňského roku se velmi hlasitě mluví o návratu Kyalami do závodního kalendáře Formule 1.“

„Pro Afriku by to byla velká věc. Uvažujeme i o elektrických mistrovstvích (Sulajem má na mysli zřejmě Formuli E, pozn. red.), kterých by mohla být Afrika součástí. I to by bylo dobré,“ dodal Sulajem.