logo F1live.cz

Formule 1 se hlásí zájemce z Afriky. Nejde však o Jihoafrickou republiku

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár28. 1. 2024

Formule 1 se v současnosti těší zejména rostoucímu zájmu na americkém kontinentu. Zatímco však v takové Severní Americe přibývá závodů jako hub po dešti, Afrika nehostila GP F1 už celé tři dekády. To by se brzy mohlo změnit. O slovo se totiž hlásí Zanzibar, který hodlá v nejbližších několika letech vybudovat okruh, který bude hostit vrcholné motorsportovní akce.

Zatímco v Evropě či Severní Americe se jdou zájemci o možnost hostit závod F1 doslova potrhat, v Africe se dosud nikdo neměl k činu. Nově se však o slovo přihlásil Zanzibar, jehož ambasadorem je někdejší závodník Renaultu či Ferrari Giancarlo Fisichella.

Autonomní region v Tanzanii údajně hodlá do projektu vložit až 500 milionů eur, které vyčlenil Zanzibarský úřad na podporu investic (ZIPA) již v květnu loňského roku. Samotná trať by se mohla nacházet na jihozápadě ostrova u pobřeží Tanzanie nedaleko Indického oceánu a hlavního města země Dar es Salaamu.

S výstavbou okruhu by se mělo začít příští rok v září, přičemž délka jejího trvání by neměla přesáhnout dva roky. Okruh by zpočátku nedisponoval licencí prvního stupně FIA, mezi nejprominentnější tratě světa by se zařadil až po dodatečných investicích.

Pokud by F1 v nejbližších letech zavítala do Afriky, stalo by se tak vůbec poprvé od roku 1993, kdy se závod konal v jihoafrickém Kyalami. O návrat závodu na jižním cípu slunečního světadílu se v současnosti usiluje trojice Mohamed bin Sulajem Lewis Hamilton a Max Verstappen.

Prezident FIA je přesvědčen, že Jihoafrická republika by byla z afrických zemí nejvhodnějším kandidátem na pořádání závodu, a to především proto, že už má zkušenosti s GP F1. „Jihoafrická republika má bohatou motorsportovní historii. Od loňského roku se velmi hlasitě mluví o návratu Kyalami do závodního kalendáře Formule 1. Pro Afriku by to byla velká věc,“ nechal se slyšet 62letý Emirátec.

Za návrat Kyalami lobbuje i Lewis Hamilton, kterému by se tím „splnil sen“ či úřadující šampion Max Verstappen. Pro neochotu politických elit JAR se však Jihoafrická republika v závodním kalendáři F1 zřejmě tak brzy neobjeví, a proto se zdá být jediným, kdo může ve Formuli 1 v blízké budoucnosti reprezentovat africký kontinent, právě Zanzibar.