logo F1live.cz

Alonso: Mezi jezdci jsem si našel jen jednoho skutečného přítele

Pódium VC Holandska 2023: Max Verstappen a Fernando Alonso so šampanským
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Už jsme o tom psali několikrát. Velká přátelství jsou ve Formuli 1 spíše vzácná. V Bratislavě to vyjádřil jasně i Mika Häkkinen, který řekl, že nic jako přátelství mezi týmovými kolegy ve F1 neexistuje. Tuto tezi mu však trochu vyvrací Fernando Alonso, který si podle vlastních slov v tomto prostředí našel jen jednoho skutečného přítele, a ten byl shodou okolností jeho týmovým kolegou.

Fanoušci, kteří sledují Formuli 1 podrobně, už vědí, že španělský matador nemluví o Marku Webberovi. Právě tito dva gentlemani měli k sobě během svého působení ve F1 blízko. Když však měl Alonso pro DAZN, který natáčel dokument o jeho kariéře, říct, kdo mu za ty roky nejvíce přirostl k srdci, vybral svého bývalého týmového kolegu z Renaultu Giancarla Fisichellu.

„Řekl bych, že mezi jezdci mě pojí přátelství s Fisichellou z našich časů v Renaultu. Vzniklo to tak trochu i díky Flaviu Briatoremu. Hráli jsme spolu karetní hry, cestovali do Keni k Flaviovi domů. Potřebujete šéfa s charizmatem, který sjednotí tým. A s Fisichellou mě pojí určité přátelství,“ řekl Alonso.

„Kromě něj možná mám rád i další, ale nešel bych s nimi na dovolenou, ani na lyžovačku, nedělal bych si s nimi žádné plány,“ dodal rodák z Ovieda.

Řeč přišla i na současné piloty Formule 1. Asi nepřekvapí, že španělský matador měl množství slov chvály na pilota Red Bullu Maxe Verstappena. Respekt mezi těmito dvěma šampiony je poměrně známá věc, což Fernando opět potvrdil.

„Přátel na trati je opravdu málo, ale na této fotografii jsou dva jezdci, se kterými si velmi dobře rozumím,“ řekl Alonso dívajíc se na dvojici současných jezdců Red Bullu. „Maxovi Verstappenovi i Checovi Pérezovi můžete věřit na trati, jak jste mohli vidět i při našem vzájemném souboji v Brazílii. Checo je tvrdý závodník, který si však počíná s respektem, stejně tak Verstappen.“

„Max možná byl ve svých začátcích o něco šílenější a měl pár incidentů nebo problémů, ale teď je to velmi čistý jezdec na trati i mimo ni. Vidím v něm trochu odraz sebe, máme něco společného: jsme soutěživí a řízení je to jediné, co máme rádi. Tento sport je pro nás víc než divadlo, na okruh přijedeme v týmovém oblečení a s batohem, v sobotu a v neděli závodíme, abychom na konci víkendu vzali ten batoh a vrátili se domů,“ řekl Alonso.

„A když máme trochu volného času, jdeme si zajezdit s něčím, co má čtyři kola, motokárou nebo něčím podobným. Máme rádi jednoduchost a závody. Max se přitom po třech titulech mistra světa vůbec nezměnil,“ dodal Fernando.