logo F1live.cz

Věděli jste? Pro roztržku s McLarenem téměř odstartovala Hamiltonova kariéra ve Williamsu

Archive number: M409157
© 2023 Abu Dhabi Grand Prix, Saturday – LAT Images
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 1. 2024

Úspěšné působení Lewise Hamiltona ve Formuli 1 započalo sice v McLarenu, ale nechybělo mnoho a sedminásobný šampion mohl do světa vrcholového motorsportu vstoupit s Williamsem. Tým z Wokingu a Hamiltonův otec Anthony si totiž v roce 2004 neuměli přijít na jméno. Důvod? Odlišný pohled na to, jakým směrem by se měla ubírat Britova kariéra.

Lewis Hamilton se stal juniorským jezdcem McLarenu v roce 1998 jako třináctiletý. Mladý Angličan se štveral napříč nižšími soutěžemi nesmírně rychle a už v roce 2005 toužil závodit v GP2, druhé nejvyšší formulové sérii po F1.

Vedení McLarenu však Britovy žádosti – resp. jeho otce Anthonyho -, nevyhovělo. Jedna z nejúspěšnějších stájí všech dob nechtěla nic unáhlit a Lewise hodlala ještě na rok ponechat v evropské Formuli 3.

Tábor kolem Lewise Hamiltona se pro tento střet zájmů s McLarenem pořádně pohádal, což mělo za následek, že Martin Whitmarsh – v té době jeden z vrcholných představitelů týmu -, ukončil s Hamiltonovými spolupráci.

Lewis a Anthony Hamiltonovi se proto rozhodli zaklepat na dveře Williamsu. Celek z Grove zpočátku s uchýlením mladíka pod ochranná křídla souhlasil, ale následně vstoupily do věci peníze.

„Zavolali nám a řekli: ´Můžeme vás přijít s něčím oslovit?´“ uvedl spoluzakladatel Williamsu Patrick Head. „Přišli a řekli nám: ‘Ron Dennis nás vyhodil z týmu.’ V té době jsme spolupracovali s BMW, Frank Williams proto zavolal Mariovi Theissenovi (někdejšímu řediteli BMW Motorsport, pozn. red.) a řekl: ‘Přišel za námi chlapík, který vypadá být docela dobrý s tím, jestli mu můžeme pomoci.´“

„Mario však odpověděl, že ho nebudou podporovat, protože nejsou v takové finanční situaci, aby mohli financovat jeho závodní kariéru. Franka to samozřejmě velmi zamrzelo, protože mohl mít Lewise ve Williamsu.“

Hamiltonovi tak byli nuceni se navrátit do McLarenu a se svěšenými rameny přiznat porážku. Pravdivost této historky potvrdil před pár lety i Lewis Hamilton: „Pamatuji si, že jsem snil o tom, že když budu ve Williamsu, bude mi umožněno zajet si na mistrovském autě Nigela Mansella nebo si alespoň vyzkoušet jedno z aut Davida Coultharda.

„Přestup do Williamsu však nikdy nenabral reálné kontury, a proto jsem navázal partnerství s Mercedesem,“ poznamenal rekordér v počtu mistrovských titulů a závodních triumfů.

Související zprávy