logo F1live.cz

Hamilton šokoval celý Mercedes. Jak se Wolff a spol. dozvěděli o jeho odchodu?

Archive number: M406261
© 2023 Las Vegas Grand Prix, Thursday – Sebastian Kawka
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Lewis Hamilton se stane pilotem Ferrari. Šílený den je za námi a měli jsme celou noc, abychom tuto informaci zpracovali. Určitě se to však nepodařilo všem. Zvláště továrna v Brackley zůstala omráčená. Postupně se v médiích objevují informace o tom, jak se celý odchod Lewise Hamiltona uskutečnil.

Všechna ta slova o loajalitě a bratrství v Mercedesu jsou dnes zapomenuta. Ve světě sportu, a zvláště ve Formuli 1, to takto jednoduše nefunguje. Nikdo však nechápal, jak se to podařilo utajit. Nuže, jednoduše, ještě v úterý nikdo v Mercedesu netušil, co se chystá.

Pojďme však hezky postupně. Lewis Hamilton má nového zástupce. Po letech se jím stal jeho starý důvěrník Marc Hynes. Veřejnost se tuto zprávu dozvěděla jen tento týden. Určitě přitom není náhoda, že k této výměně došlo právě teď. Vše bylo připraveno na 31. ledna a přesně toto byl rozhodující den celého transferu.

Lewise Hamiltona čekalo tradiční setkání s Totem Wolffem v Rakoušanově domě v anglickém Oxfordu. Tato setkání jsou známá tím, že oba se baví v kuchyni. „Myslím si, že na konci sezóny je to ideální okamžik, kdy můžete vše položit na stůl, vyjádřit některé frustrace, vrátit se k neoddiskutovaným tématům a zamyslet se nad nimi. Můžeme je analyzovat nebo zjistit, co se vlastně stalo,“ řekl Wolff před časem o hodnotě těchto setkání „v kuchyni“.

Krátce po skončení sezóny není na takové povinnosti vhodný čas. Oba si proto odpočinuli a vrátili se k nim až v lednu. Shodou okolností bylo letos setkání naplánováno na 31. ledna. Hamilton strávil dny předtím v továrně. Z příspěvků týmu na sociálních sítích je zřejmé, že Lewis měl povinnosti na simulátoru a absolvoval přípravu sedačky.

Následovalo setkání s Wolffem „v kuchyni“, které mělo být příležitostí na zhodnocení minulého roku a na nastavení se na nadcházející sezónu. Wolff tam možná chtěl udělat hrubou čáru za velkými zklamáními a trápením týmu v posledních dvou sezónách, ale místo toho ho čekal šok. Klíčovým bodem setkání totiž byla Hamiltonova bomba, že hodlá aktivovat klauzuli ve své smlouvě, která mu umožní podepsat kontrakt s Ferrari na rok 2025.

Tuto historku přinesl portál Motorsport.com, který tvrdí, že přibližně v době setkání Wolffa a Hamiltona v Oxfordu vstoupil do továrny v Brackley nový manažer Marc Hynes. Ten na personální oddělení Mercedesu přinesl formální dokument, který informoval zaměstnavatele, že jeho klient se rozhodl využít výstupní klauzuli ve své smlouvě.

Odchod byl nyní oficiální a začalo se pracovat na komunikaci těchto zpráv s veřejností. Ačkoliv se objevily názory, že datum 31. ledna mohl být pro Hamiltona důležitý jako poslední šance pro aktivaci této klauzuly, podle Motorsport.com to tak nebylo. Pravděpodobnější se jeví scénář, podle kterého to Wolffovi chtěl říci do očí při první příležitosti, nikoli telefonicky nebo prostřednictvím zástupců.

Nezapomínejme, že přesně tak to udělal Nico Rosberg, který strávil s Totem Wolffem hodiny v letadle při návratu z Abú Zabí, ale neodvážil se mu to říci do očí. Když oba vystoupili na letišti, tehdy mu Rosberg zavolal a oznámil, že končí kariéru.

Hamilton to také chtěl vyřešit co nejrychleji a ještě před startem sezóny. Čím déle by to tajil, tím snadněji by se mohlo stát, že vše pronikne na veřejnost, což je v případě takové bomby nevyhnutelné. Podle Motorsport.com přitom v Mercedesu o ničem netušili a zprávy je pořádně překvapily.

S vývojem Mercedesu to nemá nic společné

Je možné, že mezi Hamiltonem a týmem to už nějakou dobu vřelo? Byla náhoda, že v lednu oznámil tým podpis dlouhodobých smluv s Totem Wolffem a technickým ředitelem Jamesem Allisonem? Nesnažil se Mercedes naznačit, že pro spokojenost jezdce udělá vše? Podle Motorsport.com ne.

„Předpokládá se, že vývoj situace kolem Wolffa a Allisona neměl s Hamiltonem nic společného, hlavně proto, že v té době nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl odejít,“ uvedl Motorsport.com. „Také je známo, že neexistovaly žádné zákulisní problémy, které by vyvolaly Hamiltonovo přání odejít, ani žádné obavy z vývoje monopostu W15, který se na simulátoru prý jeví jako slibný stroj.“

Podle Motorsport.com je situace přesně taková, jak uvedl Hamilton v tiskovém prohlášení – prostě přišel vhodný čas odejít. Nezapomínejme, že toto bude už jeho dvanáctá sezóna v týmu. Sportovec někdy prostě cítí, že je čas na změnu, i kdyby se to nakonec neukázalo jako správný krok. Jelikož Wolff a vrcholný management Mercedesu si byli vědomi významu Hamiltonova rozhodnutí, bylo pro tým logické jednat rychle, aby se veřejnost a tým dozvěděli, co se děje. Ve čtvrtek ve čtrnáct hodin svolal Wolff do továrny Mercedesu setkání, na které byli pozváni všichni zaměstnanci.

Wolff vše „zařídil“ prostřednictvím videohovoru, jelikož ve čtvrtek odcestoval s inženýry Mercedesu na setkání s Pirelli do Milána. V té době však už celý svět věděl, co se bude dít. Byl to jeden z největších šoků za poslední roky, je to možná největší přestup v dějinách Formule 1 a v zpravodajském prostoru se postaral o drama s obrovskou sledovaností.

Související zprávy