logo F1live.cz

Kdo nahradí Hamiltona? Možná je čas, abychom byli odvážní, odkázal Wolff

Lewis Hamilton, Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 2. 2024

Formule 1 má za sebou jeden z nejvzrušnějších dnů vůbec. Lewis Hamilton se v roce 2025 stane pilotem Ferrari a následující sezóna bude jeho poslední v Mercedesu. Čeká nás tedy rok, kdy bude stáj z Brackley bojovat tak trochu s jednou rukou za zády. Zároveň budeme vzrušeně očekávat, koho si nakonec Toto Wolff vybere jako nástupce sedminásobného šampiona.

Mercedes tuto otázku pravděpodobně nevyřeší rychle. Pozorovatelé se shodují, že ještě před pár dny neměli ani tušení o jednáních Hamiltona a Ferrari. V lednu mezitím Scuderia a McLaren oficiálně potvrdili prodloužení smluv s Charlesem Leclercem a Landem Norrisem.

Možnosti Mercedesu se proto značně zúžily. V podstatě se skládají z juniorů, jezdců týmů středu pole a, samozřejmě, dvojice Španělů Carlos Sainz a Fernando Alonso. Právě tito dva jsou obecně považováni za hlavní kandidáty na místo v Mercedesu.

„Máme více než solidní základy s velmi rychlým, talentovaným a inteligentním Georgem Russellem. Potřebujeme jen správně vybrat druhého jezdce do druhého auta,“ řekl na prvním setkání s novináři po čtvrtečních novinkách Toto Wolff. Můžeme se jen domnívat, zda tím Rakušan skutečně myslel, že hledá „dvojku“ v pravém slova smyslu.

„Není to něco, co bych chtěl uspěchat. Pokud se nepletu, tak v posledních týdnech bylo podepsáno pár smluv s jezdci, na které bychom se podívali. Bylo by to zajímavé, ale načasování nás v tomto případě trochu pokousalo,“ řekl Wolff, který následně potvrdil, že rozhodnutí Lewise Hamiltona vůbec nečekal.

„Kdybyste mi před dvěma dny řekli, že Lewis půjde do Ferrari, nevěřil bych, že je to možné. Situace se tedy může rychle změnit. Smlouva je dobrá jen v případě, pokud jezdec a tým skutečně chtějí společně závodit. Kdo ví, co se stane na jezdeckém trhu. Mohou se nám otevřít nečekané příležitosti,“ uvedl šéf Mercedesu.

Ten následně vyřkl možná nejzajímavější větu celého rozhovoru a naznačil, že možná nastal čas udělat nestandardní krok. „Svým způsobem vždy rád udělám změnu, protože se změnou přichází příležitost. Stejným způsobem jsme přijali situaci kolem Nica Rosberga. To bylo stejně neočekávané. Opravdu se těším, že společně s kolegy uděláme správná rozhodnutí pro tým. Možná je to příležitost udělat něco odvážného,“ řekl Wolff tajemně.

Je odvážné angažování Alonsa? Pravděpodobně ano. Je odvážné nasazení mladičkého Andrea Kimiho Antonelliho? Rozhodně ano. Je odvážné nasazení jezdce týmu středu pole jako Alex Albon nebo Esteban Ocon? Nebo je odvážné nasazení Sebastiana Vettela? Posledně jmenovaného však Wolff předběžně vyloučil.

„Myslím si, že se rozhodl úplně skončit se závoděním. Bavíme se spolu pravidelně. Náhodou jsme se bavili i ve čtvrtek, ale ne o tom, že by za nás v budoucnosti mohl závodit,“ řekl šéf Mercedesu.

Související zprávy