logo F1live.cz

Hamilton musel mít na přestup své důvody, myslí si Briatore

F_zCOzmXEAAY1vi
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2024

Největší přestupová bomba možná i celé historie Formule 1 je na světě a všichni jen nevěřícně kroutí hlavami. Lewis Hamilton svým rozhodnutím šokoval všechny, ale všichni se shodují na jednom: toto jsou pro Formuli 1 a její sledovanost skvělé zprávy. Myslí si to i Flavio Briatore, který však jedním dechem dodává, že úplně nerozumí, proč se Hamilton takto rozhodl.

Má sedminásobný šampion větší šanci na zisk vytouženého osmého titulu s Mercedesem nebo s Ferrari? Jen těžko budete hledat člověka – dokonce i mezi fanoušky Ferrari –, který by při této otázce uvedl druhý jmenovaný tým. Hamilton přesto učinil tento krok. Proč?

Taký Jenson Button přišel s teorií, že v životě každého přijde den, kdy zatouží po odchodu nebo po změně. Toto bude už Lewisova dvanáctá sezóna s Mercedesem a po dvou letech bez vítězství není těžké si představit, že zatoužil po změně. Bývalý šéf Benettonu či Renaultu Flavio Briatore také nemá úplně jasnou odpověď.

„Jsem velmi překvapený Hamiltonovým přestupem do Ferrari – musel mít své důvody,“ řekl Briatore pro LaPresse. „Lze říci jen to, že mu přeji všechno dobré. Zvykne si na novou realitu.“

„Souhlasím s jeho volbou? Nevím, v první řadě musíte mít správné auto, v kokpitu může sedět i Batman, ale pokud auto není konkurenceschopné, jezdec se nedokáže postarat o rozdíl sám. Podstatné je, aby fungoval monopost,“ pokračoval italský manažer.

„Podle mě jsou na tom Charles Leclerc a Carlos Sainz velmi podobně. Výběr mezi nimi provedli ti, kteří pracují s piloty na každodenní bázi. Pokud se Ferrari takto rozhodlo, znamená to, že se rozhodli správně. Potřebujete však auto, které dá jezdci šanci zvítězit,“ dodal Briatore.

Hamilton přijde do Ferrari jako čtyřicetiletý ostřílený veterán. Přitom už dobrých deset let se vynořují spekulace o konci jeho kariéry. Poprvé se o tom mluvilo ještě v roce 2012 před jeho přestupem do Mercedesu. Spekulovalo se o tom i během jeho největších úspěchů v Mercedesu a hlavně po Velké ceně Abú Zabí v roce 2021.

Příklady jezdců z posledních let – a tím nejlepším je určitě Fernando Alonso – však dokazují, že při správné úrovni motivace jsou roky ve Formuli 1 jen číslo. „Už dost s tím věkem,“ prohlásil Briatore. „Ve Formuli 1 záleží jen na stopkách. Viděli jsme, co Alonso dokázal minulý rok, a Hamilton je o dva roky mladší, není ve vrcholu sil, ale nepatří ani do starého železa.“

„Mluvíme tady o jezdcích s velkými zkušenostmi. Jediné, na čem záleží, je váš čas na kolo, konzistence v závodech a vaše schopnost nastavit auto, ne váš věk nebo výška,“ dodal Flavio.