logo F1live.cz

Jak Alonso provokoval Rona Dennise přezrálou broskví

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Kdyby jednou někdo vydal knihu s názvem „Zážitky s Ronem Dennisem“, ve které by shrnul všechny bizarní příběhy ze života a díla šéfa McLarenu, rozhodně by ji musel rozdělit minimálně do tří svazků. Britský manažer se proslavil nejen svými úspěchy, ale také svými výstřelky. Ne vždy za ně mohl, protože měl diagnostikovanou obsedantně-kompulzivní poruchu, ale když ho Fernando Alonso úmyslně provokoval, šéf McLarenu to nebral nejlépe.

První působení Fernanda Alonsa v tomto týmu bylo možná krátké, ale zato nabité událostmi. Jeho válka s Lewisem Hamiltonem nakonec oslabila tým zevnitř a připravila ho o téměř jistý titul. Z první řady to tehdy sledoval i někdejší šéf pro komunikaci McLarenu Matt Bishop, který si zavzpomínal, jak si Alonso ze svého šéfa nepěkně střílel, když už bylo jasné, že jejich vztah je nenapravitelně pošramocený.

„Ron potřebuje mít všechno absolutně seřazené a vyrovnané,“ řekl Bishop v podcastu redaktorky televize Sky Natalie Pinkhamové nazvaném „In The Pink“. „Pokud jde o čistotu, přiznává, že má OCD. Téměř nad všechno nenávidí, když lidé jedí šťavnaté ovoce bez nože a vidličky.“

„Pokud jíte nektarinku, broskev nebo švestku, Ron chce, abyste si ji dali na talíř, měli ostrý nůž, vyrovnali ovoce vidličkou, nakrájeli ostrým nožem a potom si vidličkou vložili do úst malé, úhledné kousky. Fernando však přišel s něčím, co vypadalo jako snad ta nejvíce přezrálá broskev, jakou jsem kdy viděl. Nechal si veškerou šťávu stékat po fúzech a tuším, že si v nich úmyslně nechal i kousky dužiny,“ vzpomíná Bishop, podle kterého bylo oběma mužům jasné, že tento okamžik znamenal téměř vyhlášení války.

„Ne každý z přítomných věděl, jak moc to Rona bolelo, ale věřte mi, Fernando to věděl. Byl tehdy s Ronem určitě na nože. Ale to je Fernando. Je to skvělý jezdec, ale zároveň dobře ví, co dělá,“ dodal Bishop.

Všichni nakonec víme, jak to skončilo. Trvalo to jen rok a Alonso se vrátil zpět pod ochranu Flavia Briatoreho v Renaultu. Italský manažer byl jedním z mála šéfů, se kterým se Fernando nakonec nerozhádal. Sám Ital před pár lety v podcastu Beyond the Grid vzpomínal, jak svého svěřence varoval před Ronem Dennisem.

„Jeho odchod do McLarenu mě nepotěšil, protože to nebylo, jako když Michael Schumacher šel do Ferrari. Tohle byl Fernando, který měl jít do McLarenu, a pro něj nebyl tento tým žádným snem. Hlavně jsem ho upozornil, že tam má nového kluka a tím klukem byl Lewis Hamilton, kterého má Ron Dennis v kapse. Přísahal jsem mu, že bude muset o své místo bojovat proti jezdci pod ochranou Rona Dennise,“ řekl Briatore.