logo F1live.cz

Alonso opět hvězdil, ale proti McLarenu a Ferrari si nevěří

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 4. 2024

V čínské kvalifikaci jsme si opět zahráli evergreen Aston Martinu. Mike Krack tento víkend potvrdil, že i když to nebylo oznámeno oficiálně, jeho tým v roce 2025 počítá se službami Lanca Strolla. Ten ukazuje, že absence tlaku může být někdy na škodu, jelikož s ním Fernando Alonso den co den vytírá podlahu.

V Q2 tentokrát dělily oba muže jen necelé dvě desetiny, což je značný pokrok v porovnání s pátkem. Stále ovšem platí, že Aston Martin v rukou Alonsa se dokáže kvalifikovat dvakrát za sebou na třetím místě, zatímco ten v rukou Strolla se dvakrát za sebou neprobojoval ani do Q3.

„Jsem velmi spokojen. V pátek jsem v dešti skončil na třetím místě a myslel jsem si, že tak vysoko nás vynesly zvláštní okolnosti. Dnes jsme však ve zcela suché kvalifikaci opět skončili na třetím místě,“ řekl po sobotě Fernando Alonso.

„Na jedno kolo jsme byli opět velmi silní, což platí během celé sezóny. Závodní tempo stále není nejlepší. V ranním sprintu jsme viděli, jak za sebou zdržujeme vláček monopostů. Musíme zlepšit závodní tempo, ale je třeba na to jít krok po kroku. Dnes jsem spokojen s výkonem a doufám, že nás v neděli čeká dobrý závod,“ dodal s nadějí Alonso.

Můžeme očekávat, že v nedělním závodě se nám zopakuje situace ze sprintu, kdy Fernando působil jako „pohyblivá šikana“. Jeho Aston Martin byl velmi rychlý na rovinkách a triu pronásledovatelů trvalo hodnou chvíli, než zelený monopost sedřel své pneumatiky dostatečně na to, aby se mohly vrhnout do útoku.

„Vydáme ze sebe maximum,“ slibuje Alonso. „Řekněme to tak, že nejsme pro ostatní nejlehčím soupeřem. Budeme na to tlačit, ale myslím si, že bude velmi náročné udržet za sebou McLareny a Ferrari. Čeká nás strašně dlouhý závod. Když skončíme na sedmém nebo osmém místě, tak stále budu spokojen s celým víkendem.“

Už si jaksi zvykáme, že propast mezi Alonsem a jeho týmovým kolegou Lancem Strollem se prohlubuje. Kanadský závodník se opět ani nepřiblížil k o sedmnáct let staršímu matadorovi. Zvětšující se rozdíl je přímo úměrný Kanaďanově stručnosti před mikrofony médií. „Kolo bylo docela dobré. Udělali jsme nějaké změny, což by mělo trochu pomoci v závodě. Uvidíme, co nám to přinese,“ znělo úplné vyjádření Strolla pro F1 TV.

Související zprávy