logo F1live.cz

Alonso byl za prezidentem FIA, řeší národnostní diskriminaci Španělů

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2024

Fernando Alonso cítí křivdu, ba přímo má obavy, že ve Formuli 1 se komisaři spolčili vůči španělským jezdcům. Jinak si jejich rozhodování neumí vysvětlit. Dvojnásobný šampion je také ochoten s tím něco dělat; už v sobotu byl za prezidentem FIA Mohamedem bin Sulajemem.

Alonsovi se to v posledních týdnech nabaluje. V Austrálii dostal penalizaci za potenciálně nebezpečnou jízdu, přestože se George Russella za sebou ani nedotkl. Necítil se být vinen, ale tak to překousl.

V Číně však dostal trest za kolizi s Carlosem Sainzem ze sprintu, a v Miami se zase trestu vyhnul Lewis Hamilton, který kolidoval právě s Alonsem. Je to jen náhoda, nebo FIA loví na rodáka z Ovieda?

„Mám pocit, že na národnosti záleží. A půjdu si popovídat s Mohamedem [bin Sulajemem], s Mezinárodní automobilovou federací, s kýmkoli,“ prohlásil rezolutně Fernando Alonso po sobotní kvalifikaci. „Musím zajistit, že s mou národností není žádný problém a že nic nebude ovlivňovat rozhodnutí. Nejde jen o mě, ale jde i o příští generaci španělských pilotů. Třeba je chránit.“

Komisaři ve verdiktu ze sprintu konstatovali, že nenašli jasného viníka nehody v první zatáčce. Každý přispěl svým dílem; Hamilton výrazným posunutím brzd, Alonso zase vražením do Lancea Strolla. Španěl však argumentuje, že do Strolla vrazil v následku toho, co udělal Hamilton.

„Musel jsem tam vytvořit prostor, protože Hamilton přijížděl na vnitřek a neměl auto pod kontrolou,“ popsal svůj pohled na věc Alonso, který svého soupeře mohl spatřit ve zpětném zrcátku a instinktivně se odtlačovat od vnitřku zatáčky. Jak by to vypadalo, kdyby si role vyměnili? „Kdybych to udělal já, určitě bych dostal trest.“

Trefný komentář na toto téma zveřejnil reportér Keith Collantine: „Myslel jsem si, že Lewis Hamilton by si i zasloužil trest, ale nemám ponětí, proč si Fernando Alonso myslí, že skupina komisařů zastupujících Singapur, Barbados, Itálii a USA mají něco proti španělským jezdcům.“

Fernando Alonso je však starý politik a těmito tahy, dokonce rozhovorem s prezidentem FIA, se mu může podařit vytvořit na komisaře dostatečný tlak na to, aby se v budoucnu začali více zdráhat udělit mu penalizaci. Uvidíme, jaké to bude efektivní, možná už na dnešní VC Miami.