logo F1live.cz

Aston Martin se chce odvolat proti Alonsovu trestu, požádal o přezkoumání rozhodnutí

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2024

Aston Martin to přece jen nenechá tak. Tým požádal Mezinárodní automobilovou federaci o přezkoumání rozhodnutí komisařů z Číny, které vedlo k udělení desetisekundového trestu za způsobení kolize s Carlosem Sainzem.

V závěru sprintového závodu se mezi dvěma španělskými jezdci strhl souboj. Na opotřebovaných pneumatikách měl Carlos Sainz lepší rychlost a pokusil se dostat přes svého krajana. Na jeho úroveň se dostal v sedmé zatáčce, kde ho i předjel. V deváté zatáčce však mezi monoposty došlo ke kontaktu.

Sainzovo auto utrpělo poškození, Alonso musel zamířit k mechanikům kvůli defektu. Španěl nakonec své auto stejně odstavil v garáži, uvědomujíc si, že body už určitě nezíská. Komisaři mu však ještě stihli napařit desetisekundový trest, když rozhodli, že Alonso byl hlavním viníkem kolize v deváté zatáčce.

Nyní Aston Martin požádal o přezkoumání rozhodnutí. Komisaři si zástupce obou týmů předvolali na pátek 14:00 našeho času. Pokud chce britský tým uspět, bude muset předložit „významné, nové, relevantní důkazy, které komisaři neměli k dispozici v době vynášení verdiktu“.

Zatím není jasné, jaké důkazy by Aston Martin mohl přinést. V tomto směru však můžeme spekulovat: Co kdyby kolizi Fernanda Alonsa s Carlosem Sainzem způsobil defekt pravé zadní pneumatiky, ke kterému mohlo dojít v sedmé zatáčce? Pokud by něco takového Aston Martin dokázal na datech ze závodu, FIA by teoreticky mohla Alonsa omilostit.

Na závěr poznamenejme, že trest pro Fernanda Alonsa neměl žádný dopad na výsledky sprintu, protože Španěl z nich odstoupil. Pokud by však britská stáj dokázala přesvědčit komisaře o své pravdě, Alonsovi by odstranila tři trestné body z jeho licence. Dvojnásobný šampion jich má na kontě šest a pokud by nasbíral ještě dalších šest, čekal by ho závodní distanc.