logo F1live.cz

S Neweym by chtěl pracovat i Alonso: Párkrát jsem byl blízko

Fernando Alonso
© LAT/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Kdo je největší legendou Formule 1? Kdo je největším géniem, jakého bohatá historie tohoto sportu viděla? Schumacher, Hamilton, Senna nebo Fangio? Taková jména většinou létají éterem při této otázce, ale co kdybychom ji posunuli na další úroveň a řekli, že největší legendou historie Formule 1 je Adrian Newey? Cítit to i na zájmu, který tento muž vzbuzuje, když je na trhu. Podtrhují to i slova Fernanda Alonsa.

Jste šéf týmu a můžete si vybrat, jestli budete mít Verstappena s Hamiltonem jako své jezdce nebo Adriana Neweyho jako svého technického ředitele, co byste si vybrali? Většina šéfů týmů by si asi vybrala druhou možnost. Tak kdo je potom největším géniem v historii Formule 1?

Ano, i takové filozofické otázky vyvolává možný přestup Adriana Neweyho do jiného týmu. I osobnosti jako Lewis Hamilton nebo Fernando Alonso by se vzdali nejedné ze svých požadavků, kdyby mohli pracovat s takovým velikánem. V Miami to před novináři všichni svorně potvrdili.

„Vždycky jsem s ním chtěl pracovat,“ prohlásil Alonso. „Velmi ho respektuji. Považuji ho za pravděpodobně nejlepšího, jakého kdy F1 viděla. Je to legenda tohoto sportu.“

„Svým způsobem se cítím poctěn, že s ním sdílím jeden paddock, i když jsem jeho soupeř. Mám však štěstí, že jsem se stal součástí jeho cesty a on byl také součástí té mé. Do garáže mi brzy přibude Aston Martin Valkyrie. Vlastnit auto Adriana Neweyho bude pro mě malý dárek,“ dodal Alonso, který se podobně jako Hamilton pořádně zalichotil Neweymu.

Adrian svého času zařadil mezi své největší lítosti také Fernanda. Geniální konstruktér nikdy nepracoval s Hamiltonem, Alonsem a pro Ferrari. Něco z toho by se mohlo již brzy změnit, i když španělský závodník zavzpomínal, jak byl jednou blízko k tomu, aby s Neweym spolupracoval.

„Párkrát jsem byl blízko. Dokonce jsem párkrát mluvil i přímo s Adrianem, protože některé z těchto setkání v minulosti nezahrnovaly jen Christiana Hornera a Helmuta Marka, ale pár z nich se zúčastnil i Adrian. Nikdy jsem se netajil svým obdivem k němu a on mě vždy respektoval. Uvidíme, co přinese jeho budoucnost,“ řekl Alonso.

„Už jen to, že je spojován s Aston Martinem, je dobrý signál. Aston Martin je nějakým způsobem spojován s legendou tohoto sportu. Již nyní jsme velmi spokojeni s naším technickým oddělením. Uvidíme, jak se rozhodne a zda vůbec chce pracovat ve Formuli 1. Nejdůležitější pro nás je, abychom se soustředili na nová pravidla v roce 2026,“ uvedl španělský závodník.