logo F1live.cz

Verstappen smluvně nebude moci využít Neweyho odchodu, uklidňuje Horner

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 5. 2024

Může nedávno oznámený odchod Adriana Neweyho spustit dominový efekt v Red Bullu? V Milton Keynes jsou přesvědčeni, že nic takového nehrozí. Nebojí se ani o Maxe Verstappena, protože Neweyho odchod mu nedává do rukou žádné zbraně, které by mohl využít.

Jak jsme se přesvědčili v případě Helmuta Marka, důležité postavy v týmu mohou být vzájemně provázány i smluvně; odejde-li jeden, ten druhý má právo odejít ze stáje také bez jakéhokoli postihu. Nic takového však neváže Maxe Verstappena s Adrianem Neweyem, vysvětlil v Miami šéf týmu Christian Horner.

„Ne,“ jednoznačně odpověděl Christian Horner na otázku reportérů Sky Sports, zda by „klauzule o klíčovém muži“ mohla otevřít Verstappenovi dveře ven. „Maxova smlouva samozřejmě zůstane utajena, ale nejsou v ní žádné klauzule týkající se Adriana, které by jakkoli spojovaly Adriana s Maxem.“

„Za ta léta měli dobrý vztah, stejně jako předchozí jezdci. Max také chápe, že tomuto předcházel plánovací proces, není to žádný blesk z jasného nebe. Struktura se po Adrianově odchodu nezmění,“ uklidňuje nejdéle sloužící šéf v paddocku.

Druhou otázkou je, zda vůbec Christian Horner do detailů zná smlouvu Maxe Verstappena. Když se totiž spekulovalo o možném odchodu Helmuta Marka, vyplula na povrch zpráva, že rakouské křídlo v čele se sportovním poradcem stihlo do smlouvy nizozemského jezdce přidat klauzuli, podle které v případě Markova odchodu může odejít i Verstappen. K podpisu tohoto dodatku ani nebyl potřebný Christian Horner; stačil jeden z jednatelů, tedy Helmut Marko.

Smlouvy jsou jedna věc, ale abyste v nich hledali díry, potřebujete motivaci. Max Verstappen před víkendem na Floridě ujistil, že se nenechá zlákat do jiného týmu, ani kdyby mu platil 150 milionů dolarů ročně. Všechno je to o výkonnosti.

Zdá se však, že není v moci Maxe Verstappena a ani Christiana Hornera uzavřít téma Holanďanova odchodu. Někdo ji stále otevírá; například takový Toto Wolff. Horner se přesto ničeho nebojí, určitě ne „zákulisních řečí“.

„O těchto zákulisních řečích informujete každý týden, ale [Max] je pořád tady,“ pousmál se Horner. „Max je v tomto týmu šťastný. Má kolem sebe úžasnou partu inženýrů, skvělé auto, nejlepší na roštu, a je v životní formě. Toto není o kontraktech, je to o spokojenosti. Myslím si, že to platí pro každého jezdce. Má kolem sebe dobré prostředí, ve kterém si to užívá.“