logo F1live.cz

Bloomberg: Na prodej je 25procentní podíl v Aston Martinu

Lawrence Stroll
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

Hodnota týmů Formule 1 dosahuje v těchto měsících svých historických maxim. Z nejvyšší motoristické třídy se stal jeden z nejzajímavějších, nejvýnosnějších a nejprestižnějších sportovních byznysů na světě. Získat podíl v některém z týmů není snadné, protože v současnosti nikdo neprodává. Podle agentury Bloomberg se však dá sehnat menšinový podíl v nejrychleji se rozrůstajícím týmu v F1 – Aston Martinu.

Australan Lawrence Stroll je klíčovým akcionářem legendární britské automobilky. Tu propojil se svým závodním týmem, který v roce 2018 převzal ještě pod jménem Force India.

Dlouho bylo jediným vlastníkem Racing Pointu kanadské konsorcium pod Strollovým vedením, ale loni v listopadu převzala menšinový podíl americká společnost Arctos Partners. Prodej akcií doprovázel audit, který stáj Aston Martin ocenil na 1,3 miliardy dolarů. To je docela slušný skok, když uvážíme, že Stroll v roce 2018 koupil Force Indii za 117 milionů dolarů.

Podle informací agentury Bloomberg je ve hře prodej dalšího menšinového podílu a Kanaďan vede jednání se zájemci. Doufá, že vytěží ze současné situace, dodá týmu další investice a zvýší 1,3miliardovou hodnotu své pýchy.

„Miliardář Lawrence Stroll vede podle lidí obeznámených s touto záležitostí první rozhovory o prodeji dalšího menšinového podílu ve svém týmu Aston Martin Formula One, aby využil rostoucí popularity tohoto sportu,“ uvedl Bloomberg.

„Závodní tým je ve Strollově vlastnictví odděleně od výrobce luxusních automobilů Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. Kanaďan je v současnosti ochoten prodat až 25procentní podíl ve stáji, tvrdí lidé obeznámeni se situací, kteří si nepřáli být jmenováni, protože diskuse jsou důvěrné,“ píše agentura.

„Stroll doufá, že se mu podaří zvýšit ocenění týmu z jedné miliardy liber (1,3 miliardy dolarů), kterého dosáhl v listopadu loňského roku při prodeji menšinového podílu americké soukromé investiční společnosti Arctos Partners,“ dodává Bloomberg.

O vyjádření byl požádán i samotný mluvčí Aston Martinu, který řekl jen to, čím se v současnosti může pochlubit prakticky každý tým Formule 1. „Čas od času, a hlavně v posledním období po investici ze strany Arctos Partners, tým kontaktují zájemci,“ uvedl mluvčí v prohlášení a dodal, že všechny rozhovory jsou důvěrné a zatím není co oznámit.