logo F1live.cz

Alonso obhajuje strategii týmu: Neměli jsme jinou možnost

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2024

Po sobotě měl Fernando Alonso obavy, že závodní tempo jeho Aston Martinu nebude stačit na McLaren a Ferrari. V neděli se to také potvrdilo. I když měl španělský matador fantastický start a překonal Sergia Péreze, následně se začal propadat a jeho tým zvolil poněkud zvláštní strategii. Alonso však byl stejně spokojen se sedmým místem a bodem za nejrychlejší kolo závodu.

Mnoho lidí příliš nepochopilo, když se v Aston Martinu rozhodli obout Alonsovi měkké pneumatiky uprostřed závodu. Zatímco ostatní nasadili tvrdé gumy a chtěli se dostat do cíle bez nutnosti opět zastavit, Fernando musel ještě jednou přezout na středně tvrdé pneumatiky. Po závodě vysvětlil rozhodování svého týmu.

„Měli jsme jen jednu sadu tvrdých pneumatik a uprostřed stintu na hardech vyjel na trať safety car,“ řekl Alonso pro F1 TV. „Řekněme, že jsme takovýmto způsobem přišli o dobré závodní pneumatiky. Neměli jsme jinou možnost. Možná když se příště bude jezdit sprint, pošetříme si nějaké gumy do nedělního závodu.“

Fáze virtuálního safety caru a dva výjezdy bezpečnostního vozidla nám závod v podstatě zkrátilo o deset kol. Mohl by to Aston Martin zvládnout, kdyby obul středně tvrdé pneumatiky? To se už nikdy nedozvíme, ale Alonso nevypadal, že by jeho tým měl na výběr.

„V závodě se toho pro nás odehrálo dost. Měl jsem skvělý start a pár kol jsem držel druhé místo, ale výjezdy bezpečnostního vozidla nepomohly naší strategii, zatímco ostatním pomohly, aby si pošetřily pneumatiky a dojely na ně do cíle,“ řekl Alonso.

„My jsme naproti tomu museli opět zastavit. Ke konci jsem téměř havaroval, ale skončil jsem sedmý s nejrychlejším kolem, takže celkově to byl podle mě dobrý víkend,“ konstatoval Alonso.

Související zprávy