logo F1live.cz

Alonso opět předvedl svou brilantnost, Stroll opět vybuchl

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2024

Podobně jako by Lewis Hamilton asi neměl nárok na druhé místo na suché trati, tak ani Fernando Alonso by neskončil třetí. V sprintové kvalifikaci však nebyla rozhodující technika. Fernando Alonso i v šanghajském dešti dokázal, že jen zřídka dělá chyby a jen zřídka se mýlí. Odměnou mu je fantastické třetí místo na startu, zatímco jeho týmový kolega po dalším výbuchu odstartuje až patnáctý.

Je to už taková klasika v podání Aston Martinu, který opět slaví trochu nečekaný úspěch díky Alonsovi, ale ten je v podstatě negován nedostatečným výsledkem ze strany Lanca Strolla. V každém případě, páteční poražení mají šanci vše napravit, protože rozhodující část víkendu je ještě před námi.

„Pokud mám být upřímný, bylo to celkem stresující,“ přiznal po skončení sprintové kvalifikace Fernando Alonso. „V SQ1 jsme sledovali radar a od první minuty jsme viděli riziko deště. V SQ1 jsme dosáhli určitého pokroku a z SQ2 se nám podařilo těsně postoupit z osmého místa.“

„Na suchu jsme tedy nebyli zvlášť konkurenceschopní, ale když začalo pršet, každé kolo jste jeli v jiných podmínkách. Pneumatiky se zlepšovaly, ale situace na trati se s neustále intenzivnějším deštěm mírně zhoršovala. Pro jezdce bylo těžké posoudit úroveň přilnavosti a úroveň rizika, které může podstoupit. Jsem však velmi spokojený,“ řekl s úsměvem Alonso.

Před zbytkem víkendu si však ani tak zkušený závodník nedovolil odhadnout šance svého týmu. „Ještě nemáme jasnou představu, ale vše se dozvíme. Se šprintem a nedělním závodem máme před sebou množství kol v závodním tempu. Uvidíme, zda se nám v sobotu podaří dobře kvalifikovat,“ dodal Alonso.

Jeho týmový kolega naproti tomu opět zklamal. Samozřejmě, v SQ2 měli jezdci v podstatě jen jeden pokus a potom přišel déšť, ale to nic nemění na faktu, že ztrátu půl sekundy na týmového kolegu si nemůže dovolit žádný z pilotů. „Nebyl to skvělý pocit a trať neměla žádnou přilnavost. Ve šprintu toho po startu z patnáctého místa moc nezmůžeme, ale doufejme, že nás v sobotu čeká lepší kvalifikace a v neděli lepší závod,“ řekl po sprintové kvalifikaci Lance Stroll.

Související zprávy