logo F1live.cz

Den po Lewisově přestupu mi zvonil telefon, přiznal Wolff.

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 2. 2024

Kdo v roce 2025 nahradí Lewise Hamiltona v Mercedesu? Tento tým měla letošní „silly season“ úplně obejít, protože jak Hamilton, tak George Russell měli podepsané smlouvy na sezónu 2025. Ve Formuli 1 se však může stát cokoli a to se potvrdilo i 1. února. Najednou je to Mercedes, kdo drží klíče na přestupovém trhu a podle jeho šéfa Tota Wolffa tento tým nemá málo možností.

K oznámení novinek došlo 1. února večer a tyto události rozproudily kolotoč. Šéf Mercedesu ve svém následném rozhovoru avizoval, že jeho tým si nechá nějaký čas na rozmyšlenou. Může si to dovolit, protože o kokpit v Mercedesu je velký zájem. To podle Wolffa potvrdil i jeho mobil den po přestupu Hamiltona do Ferrari.

„Ano, asi si dokážete představit, že už jsme zkoumali naše možnosti,“ řekl pro CNBC. „Líbí se nám naše alternativy a možná budeme i trochu odvážní.“

„První den po přestupu jsme měli hodně telefonátů a zpráv na WhatsAppu. My si však dáváme načas. Myslím si, že zde máme velmi široké spektrum od mladých talentů, které mohou zajistit naši budoucnost na velmi dlouhou dobu, až po velké znalosti a kvalitní výkony na opačném konci škály,“ řekl Wolff.

I když je Rakušan nepochybně jedním z nejschopnějších manažerů ve Formuli 1, při podpisu smlouvy s Lewisem Hamiltonem nechal jezdci mnoho možností na odchod. Víme, že součástí kontraktů jsou nejrůznější výstupní klauzule, které jsou většinou vázané na výkon jezdce nebo monopostu. V případě sedminásobného šampiona se však zdá, že se mohl rozhodnout jakkoliv chtěl.

„Když jsme loni podepisovali novou smlouvu, chtěli jsme něco krátkodobého, abychom si počkali, co přinese budoucnost,“ řekl Wolff. „S Lewisem jsme se tedy takto dohodli. Věděli jsme, že smlouva bude možná nakonec jen na jeden rok.“

„Načasování rozhodnutí nás trochu překvapilo, ale nedá se říct, že by přišlo z ničeho nic. Žádná závodní kariéra netrvá věčně a myslím si, že Lewis chtěl změnu a chtěl vyzkoušet něco nového. Tým už měl zkušenosti s podobnou situací a zvládli jsme to,“ pokračoval šéf Mercedesu.

„Máme před sebou ještě jeden rok a dám do něj úplně všechno. Samozřejmě, na jedné straně tlačíme maximálně na pilu a chceme uspět s oběma jezdci, na druhé se musíme dívat na roky 2026 a 2025, což bude v našich myslích také hrát svou roli,“ dodal Wolff.

Související zprávy