logo F1live.cz

McLaren neodhalil žádné přelomové novinky, ale jezdci jsou spokojeni

Lando Norris
© LAT/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala21. 2. 2024

Když McLaren představoval svůj nový monopost MCL38, snažil se za každou cenu skrýt každý detail. Na předsezónních testech jsme mohli vidět, co stáj z Wokingu ve skutečnosti skrývala, ale o velkých překvapeních se nemluvilo. McLaren je přesto s prvním dnem spokojen.

Novináře po představení nového auta zajímalo, proč byl McLaren tak opatrný a na každém záběru si dal záležet, aby zakryl detaily aerodynamiky. Lando Norris odpověděl, že je normální, pokud tým nechce ukázat všechny své karty.

Bývalý technický ředitel Jordanu Gary Anderson se tak podíval na tyto skryté karty a konstatoval, že nezaznamenal žádnou přelomovou novinku, kterou by bylo nutné skrývat. Letošní auto se na loňské velmi podobá. „Celkově je to trochu matoucí a nejsem si jistý, zda už vidíme ten pokrok,“ píše pro The Race.

Šéf McLarenu Andrea Stella oznámil, že v továrně se intenzivně pracuje na prvním balíčku vylepšení, který se ještě nepodařilo dokončit. Zůstává nám věřit, že v něm uvidíme vylepšení, které britský tým skutečně posunou vpřed.

„McLaren velmi rychle oznámil, že má již přesně definovaný vývojový plán, jehož etapy bude zveřejňovat během sezóny,“ připomíná Anderson. „Nemůžete si však dovolit zahazovat body, zatímco čekáte na něco nového. Podíváme se na ně po konci těchto testů. Možná ty nové komponenty právě putují do Bahrajnu.“

Co říkají na středu Piastri s Norrisem?

Počáteční testování systémů, sběr aerodynamických dat a nastavování auta připadlo Oscarovi Piastrimu. V rámci dopolední části odjel 57 kol a zaznamenal devátý nejrychlejší čas.

„První testovací den mám za sebou a vše proběhlo poměrně hladce,“ hodnotil Oscar Piastri. „Byl to slušný den, vrátit se na trať do reprezentativních podmínek bylo fajn. Uvidíme, čemu se ještě budeme věnovat ve zbytku testů, ale na jejich konci máme za cíl dobře poznat naše auto.“

„Z auta jsem měl slušný pocit. Řekl bych, že od loňského roku jsem zaznamenal určité rozdíly, které nás posunují dobrým směrem. Byl to slušný start do testů a těším se na druhý den, kdy se do auta posadím znovu,“ řekl talentovaný mladík, který v týmu nahradil Daniela Ricciarda.

Lando Norris převzal kormidlo odpoledne. Po odjetí 73 kol se umístil na slušném druhém místě s časem 1:32,484. McLarenu se to podařilo i díky tomu, že Norrisovi do programu začlenil i jednokolovou kvalifikační simulaci.

„Jsem opravdu rád zpět za volantem. První testy s naším autem mě velmi bavily a na trati bylo spolehlivé, takže máme za sebou pozitivní den,“ uvedl Lando Norris, který den odjel na pneumatikách C2 a C3. „Během jízd jsme si prošli několika body programu a jak se během testů očekává, drželi jsme se plánu a splnili ho.“

„Před námi jsou ještě dva dlouhé testovací dny. Je toho hodně, co se dá zlepšit a nastavit, ale posunujeme se správným směrem. Těším se na zítřejší jízdy s MCL38,“ dodal.