logo F1live.cz

Wolff přiznal, že otevíral dveře Antonellimu. Prošel jimi však Hamilton

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 2. 2024

Mercedes na podzim oznámil prodloužení smlouvy Lewise Hamiltona, ale nešlo o tradiční tříletou smlouvu. Podle Tota Wolffa to byl záměr ze strany stříbrných šípů, protože nechtěli riskovat, že přijdou o Andreu Kimiho Antonelliho. Proto mu otevírali dveře, ale nakonec jimi prošel Lewis Hamilton. Směrem ven.

O Antonelliho je obrovský zájem a oprávněně. Odborníci ho totiž považují za talent generace na úrovni Maxe Verstappena. Mercedes ho zatím má ve své akademii, ale aby si ho udržel, musí mu ukázat, že pro něj má místo.

Tento faktor hrál roli i při jednáních mezi Mercedesem a Lewisem Hamiltonem, který nakonec dostal jen roční kontrakt s možností opce na sezónu 2026. Tato opce pravděpodobně patřila týmu, ale podle zahraničních zdrojů ani Hamilton nebyl bez možností. Pravděpodobně jedna z výstupních klauzulí mu umožnila podepsat smlouvu se Scuderii Ferrari.

Proč si Mercedes nepřipoutal sedminásobného šampiona na delší období? Toto Wolff vysvětluje, že prostě nechtěl opakovat chybu, kterou udělal v roce 2014. Mercedes chtěl tehdy podepsat Maxe Verstappena, ale na rozdíl od Red Bullu pro něj neměl místo. Holandský jezdec se tak rozhodl pro Red Bull.

„Vzpomínám si na jednu situaci před pár lety, kdy jsme měli možnost získat Maxe,“ vzpomíná Toto Wolff v interview s rakouskou televizí ORF. „Tenkrát to však nebylo možné, protože jsme pro něj neměli žádný kokpit.“

„Rosberg a Hamilton měli dlouhodobé smlouvy, a tak se Red Bull, přirozeně, chopil své šance. Dali mu smlouvu s Toro Rosso a možností jet v následující sezóně za Red Bull,“ připomíná události z roku 2014.

„Potom jsme o tohoto mladého jezdce přišli a dnes vidíte, jaké úspěchy dosáhl. Jednoduše jsme si chtěli nechat tuto možnost otevřenou přesně z toho důvodu, že na obzoru máme juniora, který jede na velmi vysoké úrovni,“ pochválil Antonelliho, který bude v této sezóně jezdit za Prema ve Formuli 2.

Mercedes teď hledá náhradu za Lewise Hamiltona. Bude jím právě Antonelli? „To neznamená, že Antonelliho za rok skutečně posadíme do auta. Je mu sedmnáct let, mohlo by to být pro něj příliš brzy. Chtěl jsem však mít tuto možnost s výhledem na následujících pět až deset let.“

Hamiltonův přestup prozradil sám Wolff, tvrdí Capelli

Načasování přestupu Lewise Hamiltona bylo skutečně nestandardní. Jen málokdy se dočkáme oficiálních vyhlášení o přestupech už prvního února, takové zprávy se většinou proženou kolotočem F1 až během sezóny.

Podle účastníka téměř stovky velkých cen F1 Ivana Capelliho to ani nebylo součástí plánu. Ferrari chtělo vše držet v tajnosti a novinky zveřejnit až později. Možná i to je důvod, proč Lewis Hamilton o přestupu neřekl ani svým rodičům.

Ivan Capelli v rozhovoru pro La Gazzetta dello Sport tvrdí, že „donašečem“ má být v tomto případě sám Wolff. „Byl to tah ze strany Tota Wolffa proti Hamiltonovi a Ferrari,“ ukazuje prstem na potenciálně pohrdnutého šéfa Mercedesu. „Celkem tím spálil tiskovou zprávu, která měla být zveřejněna během sezóny.“

Wolff přiznal, že Hamilton ho o celé věci informoval ve středu ráno, tedy 31. ledna. Hned na druhý den se v továrně Mercedesu konalo setkání, kde bylo zaměstnancům oznámeno, že Hamilton bude od následující sezóny jezdit za Ferrari.

A o pár hodin později to už oficiálně věděl i celý svět.