logo F1live.cz

Saudská Arábie představila okruh s převýšením jako ve Spa. F1 se sem přesune v roce 2028.

Qiddija, Saudská Arábia
© Qiddiya Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 3. 2024

Druhý závod sezóny 2024 se uskuteční v Saudské Arábii. Bude to již čtvrtý ročník velké ceny, která pro své potřeby plánovala postavit hned dva miliardové okruhy. Ten v Džiddě si pro svou rychlost a adrenalin získal sympatie pilotů a veřejnosti. Sloužit však měl jen jako dočasné řešení. Závod by se za pár let měl přestěhovat do města, které dnes v podstatě ještě neexistuje.

Saudská Arábie oficiálně oznámila budoucí dějiště závodů Formule 1 ve své zemi. Pravděpodobně od roku 2028 se přesune do města Qiddiya nedaleko Rijádu, které se v současnosti ještě buduje. Součástí bude i obrovský závodní okruh, jehož design Saúdové představili před Velkou cenou Saudské Arábie 2024.

Na světě jsou první digitální snímky nové tratě, která bude velmi rychlá a dlouhá. S rychlostmi přesahujícími 320 kilometrů za hodinu a 21 zatáčkami má představovat výzvu pro jezdce i techniku. Jezdit se bude proti směru hodinových ručiček a jména návrhářů okruhu – Alex Wurz a Hermann Tilke – jsou fanouškům dobře známá.

Nic z toho však nebude specialitou ani dominantou nového okruhu. Podle architektů dosáhne převýšení až 108 metrů, čímž překoná i belgické Spa-Francorchamps s převýšením 103 metrů. Dominantou trati bude tzv. Čepel, což je úvodní zatáčka osvětlená LED diodami, která stoupá až do výšky 70 metrů, což je ekvivalent 20-patrové budovy.

Záměrem je, aby trať Qiddiya Speed Park kombinovala přednosti permanentních a městských okruhů. K dispozici bude hned několik konfigurací a kombinovat bude rychlé i pomalé sekce.

Projekt působí více než ambiciózně. Architekti například nechtějí stavět tradiční tribuny. Místo toho vznikne „několik vyhlídkových bodů a vyhlídkových teras“. Součástí zařízení bude i prostor pro koncerty a horská dráha Six Flags, která povede paralelně s tratí.

Stavba se nachází 30 kilometrů od saúdskoarabského hlavního města Rijád a je součástí nového velkého zábavního a obchodního komplexu. Mike Reininger, generální ředitel investiční společnosti Qiddiya, která stojí za okruhem, již dříve řekl pro Motorsport.com: „Stavíme okruh tak, abychom byli schopni hostit závody MotoGP, WEC, regionální a národní šampionáty a také Formuli 1. Stavíme zázemí, abychom nakonec mohli hostit největší a nejlepší motoristické akce, a to skutečně ve všech kategoriích.“