logo F1live.cz

Některé státy hostí F1 jen díky penězům, tvrdí Bottas. Kde by se mělo podle Fina závodit?

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 10. 2023

Valtteri Bottas přiznal, že není fanouškem některých podniků, které jsou podle Fina součástí kalendáře Formule 1 pouze proto, že do rozpočtu královny motorového sportu přispívají ročně nemalou sumou peněz. Neprozradil však přesně, které má na mysli. Na druhou stranu ale velmi konkrétně jmenoval zemi, která by měla hostit velkou cenu. Co myslíte, která mu jako první přišla na mysl?

V posledních letech přibývá v závodním kalendáři stále více akcí, které hostí, řekněme, ne zrovna demokratické státy. Země jako Saúdská Arábie a spol., jejichž domácí a zahraniční politika je častým terčem kritiky, by do vod Formule 1, nemít neomezené finanční prostředky, nikdy nesáhly.

Takto však mají své místo tak říkajíc zajištěno na věky věků – což se nelíbí Valtterimu Bottasovi, který je v krajním případě připraven postavit se zemím nerespektujícím demokratické principy na odpor.

„Miluji závodění, je to moje vášeň a jsem za to placený,“ vyjádřil se Valtteri Bottas pro média. „Jdu tam, kde se závodí, protože chci mít příležitost bojovat o body a pokusit se dosáhnout svého cíle – v podstatě je to jednoduché.“

Následně se rozpovídal o něco více a připustil, že zatímco do některých destinací by nejraději už nezavítal, uvítal by, kdyby závody Formule 1 hostilo na pravidelné bázi například takové Finsko.

„Kdybych si mohl vybrat, které závody budou součástí šampionátu a které ne, asi bych některé ze současných vynechal a vyměnil je například za závody ve Finsku, ale takový je prostě sport. Občas se prostě musíš smířit s tím, jaké to je, ačkoliv to není zrovna snadné.“

„Vždy tu bude určitá (negativní) zpětná vazba a kritika (vůči některým závodům), ale upřímně si myslím, že v tom lze najít i mnoho dobrých věcí. Je to však kontroverzní (že závody F1 hostí státy jako Saúdská Arábie, pozn. red.).“

„Nechci jmenovat žádné konkrétní země, ale někdy si kladu otázku, proč v těch či oněch zemích závodíme, a vždy dospěji k té samé odpovědi: ´Protože mají peníze´,“ řekl na plné kolo to, co si všichni myslíme a víme, Valtteri Bottas.

Související zprávy