logo F1live.cz

Alfa Romeo se s účinkováním v F1 prozatím zřejmě rozloučí. Jednání s Haasem nikam nevedla

Alfa Romeo, ilustračné
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Už nějaký ten pátek víme, že Alfa Romeo nebude pokračovat ve spolupráci se Sauberem, který se o rok vrátí ke svému původnímu názvu. Doufali jsme však, že po Italech jako lukrativním sponzorovi přece jen někdo sáhne. Zmiňoval se zejména zájem Haasu, kterému je dobrá každá jedna koruna. Americký celek ale zřejmě hodlá jít i nadále vlastní cestou, a tak se vlastní cestou bude muset vydat i Alfa Romeo, která se s F1 nyní zřejmě rozloučí.

Alfa Romeo se v roce 2018 stala za relativně nízkou cenu hlavním sponzorem Sauberu, díky čemuž nesl celek z Hinwilu po dobu šesti let jméno italské automobilky. Jelikož se však cesty těchto dvou subjektů po skončení uplynulého ročníku rozešli, Italům zůstaly dvě možnosti: buď začít sponzorovat jiný tým, nebo se z F1 prozatím vzdálit. Bohužel se momentálně jeví být pravděpodobnější ta druhá možnost.

Jednání s Haasem ztroskotala

Před časem jsme přišli s informací, že Alfa Romeo jedná o navázání spolupráce s Haasem, Zákulisní šumy však velmi rychle utichly. Jak si to vysvětlit? Pravdepodobně tak, že jednání ztroskotala.

Podle všeho proto, že Haas už má hlavního sponzora v podobě MoneyGramu, kterého by mohla nahradit Alfa Romeo pouze za předpokladu, že by předostřela zajímavější nabídku. Jinými slovy řečeno, přinesla by do týmu větší obnos peněz.

A v tom spočívá podle portálu RacingNews365.com kámen úrazu. Alfa Romeo nabídla Haasu určitou částku, ten si ale ptal mnohem víc. Jelikož však milánský výrobce automobilů nemínil ustoupit, nezbylo mu nic jiného, než Formule 1 na dobu neurčitou zamávat.

Jaké budou další kroky Alfy Romeo?

S největší pravděpodobností se Alfa Romeo v nejbližších týdnech zaměří na jiné třídy motorsportu, spekuluje se o jejím vstupu do Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech (WEC). Proti této informaci ale říká fakt, že Stellantis (mateřská společnost Alfy Romeo) je již ve WEC zastoupena Peugeotem.

Tak či onak, o tom, kam povedou další kroky Alfy Romeo, se dozvíme více pravděpodobně už v prosinci. Nechme se překvapit.