logo F1live.cz

Alfa Romeo končí, ale loga Audi se příští rok na Sauberu neobjeví

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2023

Svůj název a svou identitu nezmění po skončení sezóny jen AlphaTauri, ale i Alfa Romeo. I když to tak na první pohled nevypadalo, italská automobilka působila ve Formuli 1 „jen“ jako titulární sponzor týmu Sauber s právem na jeho pojmenování. S nástupem Audi však, samozřejmě, taková obchodní dohoda nedává smysl, když jde o dva konkurenty na automobilovém trhu. Odchod Alfy Romeo však neznamená, že Audi bude příští rok marketingově těžit z účasti ve Formuli 1.

Kolem německé automobilky panovalo v poslední době až nevídané ticho. Vyvolalo to dokonce spekulace, zda si to Audi se svým příchodem do Formule 1 nerozmyslelo. Zástupci Sauberu však ujišťují, že přípravy pokračují podle plánu. Potvrdit by to mohli i nějakou přítomností na lakování švýcarského týmu příští rok, ale to se podle jeho šéfa Alessandra Alunniho Braviho nestane.

„Ne, Audi přijde až v roce 2026,“ prohlásil pro Motorsport.com. „Z komerčního hlediska je důležité odpálit velký třesk až v roce 2026. Budeme tedy pokračovat jako Sauber a navážeme na bohaté dědictví naší skupiny.“

Celý název je však trochu otázkou. Jistě, návrat Sauberu je jasný, ale ve Švýcarsku budou nutně potřebovat nahradit zdroje, které přinášela Alfa Romeo. Před touto sezónou oznámila stáj spolupráci se společností Stake, která je dnes také součástí názvu. V dnešní době tak není problém podepsat i dva titulární sponzory. Ostatně, přesně to se chystá udělat i AlphaTauri.

Alunni Bravi avizuje, že setrvání Staku je jisté a vše ostatní se dozvíme už v následujících týdnech. „Další krok už máme naplánovaný. Samozřejmě, titulárního sponzora jsme podepsali na dva roky. FIA zveřejní seznam přihlášených týmů na rok 2024 přibližně 10. prosince a v té době, ne dříve, budeme komunikovat název našeho týmu a jeho hlavních sponzorů pro následující dvě sezóny,“ říká současný šéf stáje.

„Na následující dva roky je pro nás vše jasně dané. Chci zdůraznit, že nejde o dva tranzitní roky. Tyto dvě sezóny jsou součástí našeho dlouhodobého projektu, který musí posunout tým na další úroveň,“ prohlásil Alunni Bravi.

Závazek Audi je pevný

Pojďme teď ještě na slovíčko k Audi. Odkud pocházejí spekulace o jejich předčasném konci? No, představenstvo automobilky se vyměnilo a lidé, kteří se postarali o vstup do Formule 1, už v Ingolstadtu nešéfují. Také se však mluvilo, že jako noví lídři mají podle zvyků značky držet stodenní mediální půst a proto je prý takové ticho.

Za tu dobu však zaznělo několik nezanedbatelných spekulací. Jednou z nich byl údajný nástup Toyoty na místo Audi. Alunni Bravi je však rezolutně popírá. „Na cestě z Las Vegas do Abú Zabí jsem se zastavil v Ingolstadtu,“ prohlásil. „Myslím si tedy, že je to znak pevného závazku.“

„Viděl jsem tvrdě pracující lidi plné odhodlání. Víme, že je to velká výzva, ale pokračujeme s plným nasazením,“ prohlásil Alunni Bravi. „Závazek Audi byl od začátku opravdu silný. Projekt F1 byl schválený představenstvem Audi, potvrdila ho dozorčí rada Audi a následně ho potvrdila i dozorčí rada VW.“

„Závazek byl tedy potvrzený na všech úrovních koncernu Volkswagen. Změna generálního ředitele na tomto přístupu nic nemění, protože nešlo o rozhodnutí jednotlivce nebo představenstva, ale o rozhodnutí skupiny,“ vysvětlil šéf Sauberu na závěr.