logo F1live.cz

Nejbohatší šéfové týmů: První Wolff má na bankovním účtu více než všichni ostatní dohromady

Archive number: M405908
© 2023 Las Vegas Grand Prix, Thursday – Sulay Kelly
Tomáš Masár
Tomáš Masár10. 12. 2023

Ze všech stran posloucháme, na kolik si ročně přijedou jednotliví jezdci, respektive, kolik milionů eur či dolarů už během kariéry vydělali. Jen málokdo se však pozastavuje nad jměním šéfů týmů. Jak jsou na tom týmoví „lodivodi“? Kdo má na účtu desítky milionů a kdo naopak „tře bídu“?

Suverénně nejbohatším šéfem týmu je Toto Wolff, jehož bankovní konto se podle informací Forbes v uplynulém roce rozrostlo z 1 miliardy dolarů na 1,6 miliardy dolarů. Rakušan vděčí za tuto skutečnost především Mercedesu, jehož je třetinovým vlastníkem a jehož hodnota se neustále a přímo raketově zvyšuje.

Za Totem Wolffem následuje v žebříčku nejbohatších šéfů týmů Christian Horner, který je však několikanásobně chudší než rodák z Vídně. Na účtu mu totiž svítí „pouze“ 50 milionů dolarů.

První trojku uzavírají s 5 miliony shodně Alessandro Alunni Bravi, Günther Steiner, Franz Tost a James Vowles. Kromě těchto pánů Forbes ještě disponuje bankovním výpisem Frédérica Vasseura (3 miliony dolarů) a Andrey Stelly (1,5 milionu dolarů), který je sice na poměry šéfa týmu poměrně „chudý“, ale za to jeho nadřízený Zak Brown se může pyšnit až 120 miliony dolarů.

A co někdejší šéfové?

Forbes se kromě současných šéfů týmů podívalo na zoubky i těm někdejším. Desítkami, ba dokonce až stovkami miliony, disponuje hned několik lidí: Ron Dennis (600 milionů dolarů), Eddie Jordan (600 milionů dolarů), Flavio Briatore (400 milionů dolarů), Stefano Domenicali (120 milionů dolarů) a Jean Todt (18 milionů dolarů)

Sulajem, Elkann, Liberty Media a Mateschitz

Pěknou částku v průběhu let nahromadil i prezident FIA Mohamed bin Sulajem (75 milionů dolarů), prezident Ferrari John Elkann (1,7 miliardy dolarů), mecenášové a vlastníci práv Formule 1 z Liberty Media Greg Maffei (793 milionů dolarů) a John Malone ( 9,9 miliardy dolarů) a samozřejmě i zesnulý oligarcha Red Bullu Dietrich Mateschitz (27, 4 miliard dolarů).

Jezdcům kraluje Schumacher

Z aktivních či neaktivních závodníků disponuje největším bohatstvím Michael Schumacher (600 milionů dolarů) před Ayrtonem Sennem (400 milionů dolarů) a Lewisem Hamiltonem (285 milionů dolarů). Do první desítky se vtěsnali ještě Fernando Alonso (260 milionů dolarů), Kimi Räikkönen (250 milionů dolarů), Nelson Piquet starší (200 milionů dolarů), Jenson Button (150 milionů dolarů), Sebastian Vettel (140 milionů dolarů), Eddie Irvine ( 120 milionů dolarů) a Rubens Barichello, Alain Prost, Jody Scheckter, Ralf Schumacher a Nikita Mazepin (všichni 100 milionů dolarů).