logo F1live.cz

Průměrná zastávka Sauberu trvá více než 14 sekund. Vedení se omlouvá jezdcům

Alessandro Alunni Bravi
© LAT Images/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2024

Sauber stále nesplnil to, co slíbil svým jezdcům a fanouškům v Saúdské Arábii. Noční můra v podobě nekonečných zastávek v boxech čekala mechaniky i v Austrálii. Vedení týmu bere toto selhání velmi vážně a jezdcům se omlouvá.

Bezproblémové zastávky v boxech jsou v letošní sezoně u týmu Sauber spíše raritou. Když se mechanikům v neděli jedna povedla, režie ji pro jistotu okamžitě zařadila do přímého přenosu, jako když vědci objeví dosud neznámý přírodní úkaz. Aby nás však tento vzácný pohled nešokoval, byla zastávka v boxech trvající 3,8 sekundy nabídnuta ve zpomaleném záběru.

Statistiky švýcarské stáje jsou skutečně katastrofální. Jezdci v letošní sezoně zatím absolvovali jedenáct zastávek v boxech, které týmu zabraly celkem 158,42 sekundy. To znamená, že mechanici potřebují v průměru 14,4 sekundy na jednu zastávku v boxech. Tak pomalé zastávky jsme neviděli ani v dobách tankování.

„V první řadě se musíme omluvit našim jezdcům. Zejména Valtterimu, který v úvodní fázi závodu ukázal, že se rychlostně může rovnat jezdcům z první desítky. Díky dobrému startu a své rychlosti jasně bojoval o bodované umístění,“ řekl zástupce týmu Alessandro Alunni Bravi.

Bottasova zastávka tentokrát trvala 31,18 sekundy a Sauber za ni navíc dostal pokutu 5 000 eur za matici, která se odkutálela až do rychlého pruhu. Čou zase stál u mechaniků 20,20 sekundy, což mělo souviset s převodovkou.

„Jak jsme řekli před závodem, zavedli jsme určitá opatření, abychom eliminovali problémy počas pitstopů. Ta situaci zlepšila, ale jak jsme viděli, problém zcela nevyřešila,“ konstatoval Bravi.

Alespoň malou útěchou může být pro Sauber fakt, že se nejednalo o stejný problém jako v Bahrajnu a Saúdské Arábii. „Valtterimu se stalo něco trochu jiného, ale souvisí to s problémem, který jsme měli v Bahrajnu a Saúdské Arábii. Draze jsme za to zaplatili a Valtterimu to totálně zničilo závod. Když se takové věci stanou, musíme převzít odpovědnost. To je jediný způsob, jak se zlepšit.“