logo F1live.cz

Evropa je na ústupu. Podle Péreze jde o přirozený a žádoucí jev

Hockenheim, Nemecko
© Twitter/Nemecko
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 3. 2024

Zatímco v minulosti sestával závodní kalendář téměř výhradně z akcí konajících se v Evropě, dnes „starý kontinent“ hostí pouze přibližně třetinu velkých cen. Formule 1 totiž stále více expanduje v zámoří a na Blízkém východě, kde závodu přibývá takříkajíc jako „hub po dešti“. Zatímco část zejména z řad skalních fanoušků tento trend kritizuje, většina závodníků – v čele se Sergiem Pérezem – se shoduje, že jde o přirozený a prospěšný jev.

Závodů v Evropě sice neubývá, ale přibývají akce konající se mimo tento prostor. V praxi se to odráží v tom, že „starý kontinent“ v současnosti zastřešuje pouze 42% všech velkých cen.

Formule 1 expanduje zejména ve Spojených státech amerických, kde v posledních letech přibyl závod v Miami a v Las Vegas, ale i na Blízkém východě v okolí Perského zálivu. Zatímco část fanouškovské obce a někteří ze závodníků považují tyto akce za „uměle vytvořené“ a preferují velké ceny konající se v Evropě, Sergio Pérez zastává přesně opačný názor.

Mexičanovi se expanze „efjednotky“ směrem na západ a na východ od Evropy náramně zamlouvá, vždyť koneckonců královna motorsportu je celosvětová soutěž a jedná se tedy o přirozený a žádoucí jev.

„Považuji za správné rozšiřovat Formuli 1 o akce, kde je sport prioritou pro lidi,“ vyslovil se 34letý závodník. „Zájem o F1 v této oblasti (zřejmě má na mysli USA, resp. Severní Ameriku, pozn. red.) neustále roste.“

„Musíme si uvědomit, že Formule 1 je celosvětová soutěž a přestože závodíme v takové Saúdské Arábii, závod sledují fanoušci na celém světě. Považuji proto za správné, že Formule 1 expanduje z Evropy,“ dodal rodák z Guadalajary.