logo F1live.cz

Rodiče mohou mladého závodníka svést na scestí, říká Hamilton

Anthony a Lewis Hamiltonovci
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Jakou roli by v kariéře mladého sportovce měli hrát jeho rodiče? Otázka, jejíž odpověď může rozhodnout o úspěchu nebo neúspěchu talentovaného dítěte. Není pochyb, že bez podpory rodičů není možné vychoval profesionálního sportovce, ale nastane moment, kdy vliv otce nebo matky může mít na kariéru nebo rodinu negativní vliv. Ve světle vyjádření Jose Verstappena na to upozornil i Lewis Hamilton.

Když otec trojnásobného šampiona po Velké ceně Bahrajnu zaútočil v médiích na šéfa Red Bullu Christiana Hornera, všichni se ptali, zda Jos mluví ve svém jménu, nebo v jménu svého syna, kterého zároveň manažuje. Následující víkend v Saúdské Arábii však dal Max jasně najevo, že on dokáže mluvit za sebe.

I Lewise Hamiltona kdysi zastupoval jeho otec. Dnes však už nemá na kariéru svého syna absolutně žádný vliv. Rodina a obchod se razantně oddělily, což bylo zřejmě správné rozhodnutí hlavně pro klid v rodinném kruhu. „Nevím podrobnosti, takže nevím, z čeho vycházel,“ řekl Lewis k vyjádřením Jose Verstappena.

„V konečném důsledku však není součástí Red Bullu. Je to rodič závodníka. Je to jen můj názor, ale já si myslím, že to rozhodně nepomáhá,“ řekl Hamilton.

Jak jsme uvedli, sedminásobný mistr světa vychází i ze své vlastní zkušenosti. Sám jednoho dne pravděpodobně musel říci svému otci, že už s ním po profesionální stránce nepočítá a svou kariéru svěří do rukou týmu profesionálních manažerů. Sám Hamilton říká, že spojovat vztah otec – syn se vztahem manažer – závodník rozhodně není jednoduché.

„Myslím, že je to tenký led,“ řekl Lewis. „Podle mě však také záleží na vašem vztahu s rodičem. Setkáte se s lidmi se skvělým vztahem s jejich rodiči a také tu máte lidi, kteří si s nimi nerozumějí. Nevím, jak je to mezi Verstappenovci. Samozřejmě, sem tam něco uslyšíte. Max je však dospělý muž a mistr světa. Jsem si jistý, že se dokáže rozhodovat sám.“

„Myslím si však, že ve světě nás závodníků se člověk velmi snadno může dostat na scestí díky lidem, kteří mu šeptají do ucha a možná ho nevedou správným směrem. Neříkám, že je to tento případ, protože se jim skvěle daří, ale vím, že když ve sportu nemáte kolem sebe správné vedení, děláte špatná rozhodnutí nebo nejste schopní ze sebe vydávat to nejlepší,“ konstatoval Hamilton.

„To však zjevně není tento případ, protože Max předvádí skvělé výkony. Je to těžké, když chcete, aby váš rodič byl vaším rodičem a udržovali jste s ním dobrý vztah. Když se do toho pletou obchodní záležitosti, je to opravdu náročné,“ dodal sedminásobný šampion.

Související zprávy