logo F1live.cz

Boutsen si myslí, že Hamilton už nezávodí na sto procent: Jednoduše to vzdal

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2024

Lewis Hamilton zažil loni z výkonnostní stránky skvělou sezónu. Samozřejmě, výsledky nebyly nijak ohromující, ale s ohledem na kvalitu monopostu určitě předváděl mistrovský potenciál. Letos však nějak ztratil zápal. V Japonsku se dokonce sám nabídl, že pustí dopředu týmového kolegu George Russella. Podle bývalého pilota Thierryho Boutsena by něco takového bylo před lety naprosto nemyslitelné.

Za námi jsou čtyři velké ceny a Lewis Hamilton má na kontě chudých deset bodů za jedno sedmé a dvě devátá místa. To je o tři více než Júki Cunoda a jen o čtyři více než Oliver Bearman. Jeho nálada kolísá od nadšení k depresi, čím přesně kopíruje i formu svého monopostu.

Hamilton musel na začátku roku odpovídat na zvídavé otázky ohledně svého přestupu do Ferrari. Potom na čas ustaly a teď se znovu objevují, když jeho budoucí zaměstnavatel získal na začátku sezóny o 86 bodů více než Mercedes. Otázka motivace sedminásobného mistra světa je tedy určitě na místě.

„Nemyslím si, že by se odvracel od Mercedesu,“ řekl v rozhovoru pro portál PlanetF1.com trojnásobný vítěz velké ceny Thierry Boutsen. „Vidím však, že se všemi jeho zkušenostmi a věkem je pro něho trochu těžší dát týmu sto procent.“

„Možná závodí tak na 98 procent. Během závodu v Japonsku jsme viděli, jak se ptal, zda má George pustit před sebe. Před několika lety by bojoval jako o život, aby zůstal vpředu. Ale dnes, když dojde ke zhoršení situace nebo se dostane do potíží, jednoduše to vzdá a dá Russellovi příležitost, aby ho porazil a pomohl týmu se zlepšit. Cítí, že z nějakého důvodu není v pozici, nebo není schopen, podat tak dobrý výkon,“ řekl Boutsen.

Uvidíme po přestupu do Ferrari toho „starého“ Hamiltona? Nuže, podle slov belgického závodníka, který strávil ve Formuli 1 jedenáct sezón, není Lewis posledním dílkem skládačky Ferrari v honbě za Red Bullem. Vliv jezdce na celkový výsledek je dnes prý nižší než kdysi.

„Myslím si, že jezdec nedokáže přivést tým až na vrchol. Dnes to už tak nefunguje – v sedmdesátých nebo osmdesátých letech to bylo možné, možná trochu i v devadesátých letech, ale od té doby se to už nedá,“ řekl Boutsen.

„Kdyby to tak bylo, loni by porazil Verstappena, také před dvěma lety a v této sezóně. Jezdci už nejsou zapojeni do vývoje monopostu. Dnes staví auta spíše počítače a inženýři. Nemyslím si však, že by byl jezdcem, který přivede Ferrari na tuto úroveň. Pokud se jim to podaří, bude to proto, že vyvinou auto, které je schopné vyhrávat,“ řekl Boutsen.

Belgičan však jedním dechem dodává, že nové prostředí a atmosféra Ferrari může v Hamiltonovi opět zapálit jiskru. Nezapomeňme, že v Mercedesu strávil jedenáct let, takže z pohledu sportovce je přirozené, že chce změnit prostředí, aby našel novou motivaci.

„Ano, to určitě,“ odpověděl Boutsen na otázku, zda přestup do Ferrari přinese Hamiltonovi oživení. „Bude velmi zajímavé to sledovat a také sledovat návrat jeho vítězného ducha.“

Související zprávy