logo F1live.cz

Pneumatiky budou od roku 2026 menší a lehčí, hlásí Pirelli

Pneumatiky Pirelli
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2023

Mezinárodní automobilová federace a Formule 1 již nějakou dobu avizují, že plánují přijít s řešením, díky kterému se současné robustní monoposty trochu zmenší. Dosud však nebylo nikde řečeno, že spolu s auty se zmenší i pneumatiky, a tedy samotná kola. Pirelli totiž hlásí, že ke změnám dojde i v této oblasti, přičemž se v zákulisí spekuluje, že osmnáctipalcové disky nahradí šestnáctipalcové.

Velikost pneumatik a kol se měnila naposledy poměrně nedávno, a to na začátku minulé sezóny, kdy třináctipalcové disky vystřídaly osmnáctipalcové. V roce 2026 dojde k změně pravděpodobně opět, tentokrát však směrem dolů. Informaci potvrdilo samotné Pirelli a nejkompetentnější z kompetentních – Mario Isola.

„V roce 2026 budeme mít úplně nová auta a pravděpodobně i nové, velikostně odlišné pneumatiky,“ uvedl šéf Pirelli, jehož slova cituje Motorsport.com. „Je možné, že pneumatiky budou menší a lehčí. Zatím to není přesně definováno. Je však veřejným tajemstvím, že cílem (Formule 1 a FIA) je navrhnout lehčí a agilnější auta a pneumatiky jsou součástí hmotnosti auta.“

„Je proto možné, že budeme muset dodávat menší pneumatiky,“ poznamenal Ital. „Pokud budeme muset dodávat menší pneumatiky, podobně jako v minulosti, tak v roce 2026 jednoduše zase a znovu změníme výrobní parametry.“

Isola naznačil, že Pirelli je prakticky jedno, jak velké pneumatiky bude Formule 1 dodávat. Společnost se vždy přizpůsobí požadavkům trhu a zadavatele, kterým je v tomto případě královna motoristického sportu, případně FIA.

„Je součástí naší dohody s Formulou 1, že se budeme řídit požadavkem zainteresovaných stran a navrhneme pneumatiku, která bude vždy v souladu s cílem definovaným všemi zainteresovanými stranami,“ uzavřel šéf Pirelli.