logo F1live.cz

Vasseur si v boji s Mercedesem věří: Současná forma hovoří v náš prospěch

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Zatímco v soutěži jednotlivců jsme již poznali jména tří nejúspěšnějších jezdců aktuálního ročníku, v Poháru konstruktérů se o druhé místo v šampionátu bojuje do posledních chvil. Mercedes a Ferrari dělí pouhé čtyři body, a proto lze očekávat, že to mezi těmito dvěma týmy bude v závěrečných závodech v Abú Zabí pořádně jiskřit. Kdo nakonec ze souboje vzejde vítězně, si netroufají předpovědět ani ti největší odborníci. Frédéric Vasseur však věří, že to bude Scuderia, protože, jak říká, současná forma hraje v prospěch týmu z Maranella.

Ještě nedávno to vypadalo tak, že si Mercedes druhé místo v šampionátu bez větších problémů udrží. Závody v Brazílii a v Las Vegas však nevyšly týmu z Brixworthu a Brackley podle představ, což Ferrari řádně využilo a na německého soupeře se dotáhlo.

O vicemistrovi v týmové soutěži se tak rozhodne až v závěrečných závodech ročníka v Abú Zabí, ve kterých Frédéric Vasseur věří, že budou mít navrch jeho svěřenci. „Pokud si uvědomíte, že před pár závody jsme na Mercedes ztráceli 60 bodů, dojdete k závěru, že jsme na dobré cestě (Mercedes porazit),“ vyjádřil se Frédéric Vasseur.

„V Abú Zabí to ale bude o něčem jiném. Čtyři body jsou buď nic, nebo naopak příliš mnoho. Byli jsme však konkurenceschopní na různých tratích – v Monze, Singapuru i v Mexiku – za různých povětrnostních podmínek a na různých pneumatikách, a proto můžeme být před Abú Zabí více než jen plni odhodlání. Současná forma hovoří v náš prospěch, ale uvidíme, jak to nakonec vše dopadne.“

Vasseur také naznačuje, že forma Ferrari stoupá i díky skutečnosti, že tým z Maranella s přibývajícím časem stále lépe hospodaří s pneumatikami – a to na typologicky různých tratích.

„V práci s pneumatikami jsme si vedli dobře i při jiných příležitostech, nejen v Las Vegas,“ poznamenal 55letý Francouz. „Správně narábět s pneumatikami je náročné pro každého, snad až na Red Bull, kterému se to daří během celé sezóny. Red Bullu pneumatiky fungovaly za každých podmínek, ale ostatní týmy jsou jednou nahoře a jindy dole. My se momentálně snažíme zůstat nahoře.“

„Například takový Mercedes se minulý týden (v Brazílii) s managementem pneumatik vyloženě trápil, ale tento víkend odjel celkem slušný závod. Víkend co víkend je to jiný příběh. Dnes (v neděli) byly podmínky ve srovnání se zbytkem sezóny dost chladné a pneumatiky se nám dařilo spravovat dost dobře. Domnívám se, že tomu tak nebylo jen tento víkend, ale v posledních několika závodech. Platí však, že při managementu pneumatik je to vždy na hraně,“ uzavřel Vasseur.