logo F1live.cz

Ferrari podniká další změny, Charles Leclerc dostane nového závodního inženýra

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2024

Ve čtvrtek oznámila Scuderia Ferrari nečekanou změnu na postu závodního inženýra Charlese Leclerca. Monacký závodník se rozloučí se svou ‚spojkou‘ na boxové zídce Xavim Marcosem, kterého od VC Emilia Romagna nahradí Bryan Bozzi.

Závodní inženýři Ferrari si často musí vyslechnout kritiku za svou komunikaci či její efektivitu. Je to určitě jedna z oblastí, ve které italský tým může ještě zlepšit. Můžeme se však jen domnívat, zda tato výměna s tím souvisí, jelikož Maranello vydalo jen poměrně strohé stanovisko.

„Scuderia Ferrari HP oznamuje, že od pondělí 13. května Xavi Marcos přinese své cenné zkušenosti, které nasbíral na pozici závodního inženýra v týmu Formule 1, do vývoje jiných důležitých programů ve společnosti,“ krátce informovala italská stáj o odchodu inženýra, který s Leclercem spolupracoval již od roku 2019.

Xavi Marcos Padros naposledy pobavil – a možná i rozzlobil – fanoušky v Číně, když svým požadavkem úplně zaskočil Charlese Leclerca, který téměř jedno celé kolo přemýšlel, co vlastně od něj inženýr chce. Nebyl to však jediný příklad problémů v komunikaci; v minulosti jsme několikrát viděli, že pilot musel instruovat svého inženýra, nebo si dokonce určovat vlastní strategii.

I tento aspekt potřebuje Scuderia zlepšit, o co by se mohla postarat i tato změna. Na Xaviho Marcosovo místo na boxové zídce usedne Bryan Bozzi, který v týmu pracuje už deset let. Pro Charlese Leclerce to není nikdo „cizí“. Jelikož dosud byl jeho výkonnostním inženýrem, i tato dvojice se dobře zná. Zda si však sedne i komunikačně, se ještě uvidí.