logo F1live.cz

Leclerc to bez tréninku vytáhl do první řady: V F1 se toho hodně napovídá…

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Charles Leclerc si to pěkně „nachystal“ na další zbabranou kvalifikaci. Hned v úvodních minutách jediného tréninku se roztočil a skončil předčasně. U sprintového formátu je něco takového velmi nepříjemné, ale monacký závodník se z toho dokázal vzpamatovat téměř dokonalým způsobem – druhým místem v kvalifikaci.

Jízda na jedno kolo přitom není zvláště silnou stránkou letošního Ferrari a i kvalifikační specialista Leclerc měl v této disciplíně nemalé problémy. V Miami se však vrátil do staré formy a po skončení sprintové kvalifikace z něj sršela úleva. „Jsem spokojený, protože kvalifikace byla mojí slabinou ve dvou po sobě následujících víkendech. V Číně to bylo o trochu lepší, ale neměli jsme auto, abychom to mohli ukázat,“ řekl pro F1 TV monacký závodník.

„Zatím je to těžký víkend, protože jsem v tréninku odjel jen jedno kolo, ale hned od začátku kvalifikace jsem musel jet naplno. Od prvního okamžiku jsem však měl dobrý pocit. Vyplatila se moje práce z úvodu sezóny, kdy jsem hledal způsob, jak dostat pneumatiky do ideálního okna,“ konstatoval Leclerc, na kterém bylo cítit značnou úlevu, zejména po zbabraném tréninku.

„Jsem spokojený, protože se toho hodně namluví. V tomto sportu jste jen tak dobrý, jak dobrý byl váš poslední závod. Když se vám dvakrát po sobě nevydaří kvalifikace, lidé začnou mluvit, takže je příjemné, když to dokážete zastavit. Nyní se musíme soustředit na konzistenci, zůstat na této úrovni a stejně jako v minulosti dostat pneumatiky pokaždé do správného okna,“ zakončil svůj vyčerpávající monolog Leclerc.

To jsou slova velké úlevy a satisfakce, ačkoli jednoho by napadlo, že nebýt té chyby v tréninku, možná mohl v sobotním sprintu stát na pole position. I po startu z druhého místa však může snít o nejvyšších metách. „Mohu snít i o vítězství, i když netuším, jak je na tom naše závodní tempo. Opravdu však doufám, že nás čeká dobrý sprint a že budeme mít dobré závodní tempo, které nám dá naději na vítězství v neděli,“ prohlásil monacký závodník.

Jeho týmový kolega Carlos Sainz byl na konci druhého sektoru rozhodujícího kola přibližně na úrovni Leclerca. V poslední brzdné zóně se však dopustil chyby, přebrzdil a odstartuje „až“ z pátého místa. Španělský závodník jako jediný mohl porovnat formu Ferrari z tréninku a kvalifikace a nezněl moc spokojeně.

„Zažili jsme zvláštní změnu chování auta mezi tréninkem a kvalifikací. Trápila nás přilnavost, trápil jsem se ve snaze poskládat dohromady kola a jednotlivé sektory. Musíme se na to podívat, protože jsem bojoval v průběhu celé kvalifikace. Na měkkých pneumatikách mi vycházelo dobré kolo, ale udělal jsem chybu v sedmnácté zatáčce, která mě připravila o všechno. Nejsem spokojený, ale uvidíme, jestli se nám to podaří zvrátit ve sprintu a odpolední kvalifikaci,“ řekl po skončení pátku Sainz.

Leclerc nic netušil o formě jeho auta v závodním tempu. Carlos jako jediný odjel trénink, ale podle vlastních slov není ani on o nic chytřejší. „Nevím, protože v tréninku jsem měl dobrý pocit, ale v kvalifikaci to nebylo nijak skvělé, takže těžko říct, kterou verzi auta uvidíme v sobotu,“ konstatoval rodák z Madridu.