logo F1live.cz

Anketa: Uspávač hadů 2023

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala7. 12. 2023

Během uplynulé sezóny jsme měli možnost sledovat bezprecedentní úspěchy Maxe Verstappena, problémy Sergia Péreze, občas utrápeného a občas nadšeného Lewise Hamiltona, bojovně naladěného Fernanda Alonsa či smolné momenty jezdců Scuderie Ferrari. Ani tentokrát se však nepodařilo eliminovat „stíny“ šampionátu Formule 1, které si během celého roku prakticky nikdo nevšiml. Kdo je tímto stínem pro rok 2023?

V dnešní anketě nebudeme vybírat jezdce, které nemáme rádi nebo získali slabé výsledky. Tradičně-netradičně si posvítíme na „uspávače hadů“, tedy jezdce, který z vašeho pohledu ničím nezaujal, nenadchl, nenahneval. Jde o jistým způsobem nudného pilota, jehož absenci v paddocku byste si možná ani nevšimli: Šedou myš, kterou na trati nebylo vidět, která v zákulisí nepostarala o nic, co by stálo za zmínku, a která vám ani při formulových debatách se známými nenapadla.

V dosavadních šesti ročnících ankety, která vznikla ve facebookové skupině F1 SPORT SK, až tři tituly získal Valtteri Bottas. Dařilo se i Marcusi Ericssonovi a Lanceovi Strollovi, kteří ovládli ročníky 2017 a 2019.

Obhájce loňského titulu však své prvenství neobhájil. S 24 procenty hlasů se stal Uspávačem hadů 2022 Nicholas Latifi před Kuan-jü Čouem (18 procent) a Júkim Cunodou (11 procent).

Jak dopadly předchozí ročníky? Certifikovanými uspávači hadů jsou:

2016 – Valtteri Bottas
2017 – Marcus Ericsson
2018 – Valtteri Bottas
2019 – Lance Stroll
2020 – Valtteri Bottas
2022 – Nicholas Latifi

Milan Kubala

Neviděli jste někdo Logana Sargeanta? Až na pár nehod si nepamatuji na moment, kterým by se dostal do sezónního sestřihu toho nejlepšího. Týmový kolega ho doslova prefackal a Sargeant ani mimo trať moc nevzbuzoval vášně fanoušků, vlastně ani těch amerických.

Svůj jediný bod získal v Austinu, ale příznačně se o něm téměř vůbec nemluvilo; spadl mu totiž do klína po diskvalifikaci Lewise Hamiltona a Charlese Leclerca, když už měly i televizní štáby sbalenou aparaturu.

V podstatě i tři z pěti nejčtenějších článků o Sargeantovi, které se objevily na našem webu, byly ty, v nichž se rozebírala jeho budoucnost a možný odchod z F1.

Tomáš Schügerl

Vítězem této ankety je u mě Kuan-Jü Čou. V podstatě kromě jeho skvělé jízdy ze Španělska a vydařené kvalifikace z Maďarska, jsme ho v televizních záběrech viděli jen velmi málo. Alfa Romeo jako taková byla tento rok více než nevýrazná, a nijak extra nevynikli ani oba piloti.

V případě Čoua se však dá účast v této anketě vnímat i jako kompliment. Ve své druhé sezóně v F1 se totiž vyhnul velkým chybám či nehodám, na rozdíl od jiných pilotů, kteří se prezentovali mnohem horšími momenty. Jeho nenápadnost se tedy dá vnímat i skrze pozitivní pohled konzistentnosti a vyzrálosti.

Slavo Dzuričko

U mě tuto anketu rozhodně a sebevědomě vyhrává Valtteri BottASS. Ten kromě odhalené zadnice a úlohy mentora pro Čoua neukázal skutečně nic převratného.

Na finského závodníka si mohli slovenští fanoušci pamatovat i z návštěvy ve Šamoríně, ale osobně si myslím, že kromě marketingových a charitativních aktivit by se měl Valtteri soustředit spíše na dění na trati.

Pozn. Do hlasování jsme zařadili jen závodníky, kteří absolvovali alespoň deset velkých cen.