logo F1live.cz

Na kolik si přijdou v roce 2024 jednotliví jezdci? Nejvíce cinkne na účet Verstappenovi

Verstappen, Pérez, Leclerc, spoločné fotenie jazdcov
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 2. 2024

Jednotliví jezdci startovního pole nemají k dispozici stejný materiál a rovní si nejsou ani platově. Zatímco někteří vydělají ročně desítky milionů dolarů, jiní obdrží milion, dva či nanejvýš tři. Kdo kraluje pilotům z hlediska příjmů? A kdo má naopak „hluboko do kapsy“? Pojďme se na to společně podívat.

Platy jezdců F1 závisí na několika okolnostech. V první řadě pochopitelně od toho, jak si počínají na trati. Nemalou roli hraje také to, zda pilot hájí barvy top tým nebo naopak celku, který nemá tak vysoké ambice a většinou se pohybuje na ocase startovního pole. V neposlední řadě se přihlíží k tomu, zda je závodník zkušený a jak z jeho přítomnosti v garáži daná stáj profituje.

Jelikož Max Verstappen ohromuje výkony na trati, závodí za top tým – kterým Red Bull nepochybně je – a má už dostatek zkušeností, snad nikoho nepřekvapí, že si ročně přijde až na 55 milionů dolarů.

Druhým nejlépe vydělávajícím pilotem F1 je podle portálu RacingNews365.com Lewis Hamilton (45 milionů dolarů) před třetím Charlesem Leclercem (34 milionů dolarů). Následují Lando Norris (20 milionů dolarů), George Russell (18 milionů dolarů), Fernando Alonso (18 milionů dolarů), Sergio Pérez (14 milionů dolarů), Carlos Sainz (12 milionů dolarů), Valtteri Bottas (10 milionů dolarů) a první desítku uzavírá Daniel Ricciardo (7 milionů dolarů).

Na opačné straně konce najdeme Logana Sargeanta a Jukiho Cunodu (1 milion dolarů) či Nica Hülkenberga s Kuan-jü Čouem (2 miliony dolarů).

Kompletní pořadí jezdců podle ročních výdělků:

Pilot Tím Plat v miliónoch dolárov (2024)
Max Verstappen Red Bull Racing 55
Lewis Hamilton Mercedes 45
Charles Leclerc Ferrari 34
Lando Norris McLaren 20
George Russell Mercedes 18
Fernando Alonso Aston Martin 18
Sergio Pérez Red Bull Racing 14
Carlos Sainz Ferrari 12
Valtteri Bottas Stake F1 Team 10
Daniel Ricciardo Visa Cash App RB 7
Esteban Ocon Alpine 6
Pierre Gasly Alpine 6
Oscar Piastri McLaren 6
Kevin Magnussen Haas F1 5
Alexander Albon Williams 3
Lance Stroll Aston Martin 3
Nico Hülkenberg Haas F1 2
Kuan-jü Čou Stake F1 Team 2
Júki Cunoda Visa Cash App RB 1
Logan Sargeant Williams 1

Související zprávy