logo F1live.cz

Piastri váhal s přestupem do McLarenu, přiznal Webber

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Oscar Piastri strávil rok 2022 na „lavičce náhradníků“. Australský mladík tehdy patřil týmu Alpine a po své fantastické nováčkovské sezóně ve Formuli 2 nezískal místo v nejvyšší motoristické třídě. Plnil úlohu rezervního jezdce a jelikož s ním francouzský tým jaksi zapomněl podepsat smlouvu na rok 2023, ocitl se najednou na jezdeckém trhu.

Spolu s jeho manažerem a bývalým pilotem F1 Markem Webberem nakonec vymysleli přestup do McLarenu. I když se to Alpine a mnohým fanouškům Daniela Ricciarda nelíbilo, z právního hlediska bylo vše v pořádku. Piastri neměl smlouvu na rok 2023 a jeho předchůdce ve Wokingu byl vyplacen z posledního roku kontraktu.

Webber teď přiznal, že jeho klient váhal s přestupem do McLarenu. Překvapivě to však nesouviselo s formou monopostu, týmovým kolegou nebo problémy Ricciarda. „Je jasné, že Daniel měl jako jezdec McLarenu dvě velmi těžké sezóny,“ řekl Webber v rozhovoru pro magazín GP Racing.

„Kdyby ho Oscar letos nenahradil, udělal by to jiný jezdec. Tehdy mluvil o tom, že bere místo dalšímu Australanovi na startovním roštu a z naší země nepřišlo mnoho pilotů Formule 1. Co na to ale můžete říct? Nakonec to bylo rozhodnutí McLarenu a je jasné, že učinili správně,“ řekl bývalý pilot Red Bullu.

Webberovi a jeho týmu přitom docházel čas. Na startovním roštu je jen dvacet sedaček a získat nějaké místo není vůbec jednoduché. Pro Piastriho to však skončilo tím nejlepším možným způsobem. McLaren se během jeho nováčkovské sezóny dostal fantastické formy a mladý závodník s ním. Výsledkem byly dvě pódia a vítězství ve sprintu.

„Lidé si mysleli, že jsme měli mnoho možností na rok 2023, ale ve skutečnosti to tak nebylo. V McLarenu byli fantastičtí a především od začátku velmi otevření, což se Oscarovi velmi líbilo. Bylo mu jasné, že někdo má zájem o jeho služby a chce, aby za ně závodil. Pro nás to bylo jednoduché rozhodnutí,“ řekl Webber.