logo F1live.cz

Webber vychvaluje Piastriho: Choval se, jako by byl ve F1 tři nebo čtyři roky

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2024

Oscar Piastri vstupoval do své nováčkovské sezóny po patnácti měsících mimo soutěžního dění. Ačkoliv nemálo testoval, přicházel do nového týmu, nového sportu a stál proti jednomu z nejrychlejších jezdců na roštu. Za Australana v posledních letech v zákulisí tvrdě bojoval jeho manažer Mark Webber, který je na svého svěřence po jeho první sezóně pořádně pyšný.

Piastri přišel a všechny ohromil. Navzdory pomalejšímu rozjezdu byl ve druhé polovině sezóny více než důstojným soupeřem pro Landa Norrise. Oscar ohromil zejména svou vyzrálostí. Mladíci se ve Formuli 1 nevyhnou zbytečným chybám, ale těch udělal Piastri skutečně málo. Ba co víc, dokázal vyhrát katarský sprint, což byl nepochybně nejzářivější okamžik Australanova nováčkovského roku.

„Bylo fascinující, když jsem ho slyšel ve vysílačce,“ řekl Piastriho manažer Mark Webber, kterého cituje Motorsport.com. „Řekl jen něco jako: ‚Dejte mi vědět, když Max předjede Georgea.‘ Když se to stalo, tak měl vše připravené na obranu. Kluci v McLarenu jen dodali: ‚Vau, tohle dělají jezdci ve své třetí nebo čtvrté sezóně.‘“

„To se nám na Oscarovi líbí. Samozřejmě, stále jsou tu nějaké mezery, ale v následujících dvou nebo třech letech je bude postupně odstraňovat,“ dodal Webber.

Souboj Norrise s Piastrim patří k největším tahákům sezóny 2024. Je jasné, že jde o dva kohouty na jednom smetišti, což nikdy nedělá dobrotu. Teď to má v rukou McLaren. Šéfové stáje se prohlašují, že si oba udrží a budou s nimi pokračovat ještě dlouhá léta. Odborníci a veřejnost však mají všechny důvody domnívat se, že dojde k prvním problémům, jelikož loni probíhalo vše poměrně klidně.

„Myslím, že uvnitř týmu došlo ke zlepšení,“ řekl Webber. „Oscar ukázal Landovi některé nové věci. Samozřejmě, Lando ukázal Oscarovi hodně věcí. Je to velmi zkušený týmový kolega. Myslím, že pro Landa to byla velká změna, která byla pro všechny na obou stranách garáže jen pozitivní, včetně Landa.“

Bývalý pilot Williamsu či Red Bullu sledoval svého svěřence, jak se v průběhu sezóny postupně přibližuje, nejen týmovému kolegovi, ale všem. „Auta jsou v dnešní době tak technická a přizpůsobují se vašim požadavkům. Samozřejmě, Oscar pracoval se svými inženýry poprvé. Max strávil ve svém týmu osm let, Lando pět let, takže toto pouto, toto manželství, potřebuje svůj čas. Ti nejlepší jsou uhnízděni ve svých týmech a s Oscarem to nemůžeme uspíšit. Co však můžeme dělat, je nadále ho podporovat,“ odkázal Webber.

„McLaren byl velmi dobrý. Bylo pro Oscara velkým štěstím, že měl Andreu ve svém prvním roce jako šéfa. Andrea byl pro Oscara po sportovní stránce velmi dobrý. A vím, že Andrea miluje Oscara,“ dodal osminásobný vítěz velké ceny.