logo F1live.cz

Häkkinen přišel s dalším proroctvím: Pérez skončí v Red Bullu

Max Verstappen
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Když se Mika Häkkinen pustí do proroctví a predikcí, okamžitě zbystříme pozornost. S trochou toho zveličení můžeme říct, že z finského šampiona se stal dvorní věštec Formule 1. Šílená předpověď o vzestupu McLarenu mu v minulé sezóně vyšla absolutně dokonale. Po jeho posledním proroctví by měl zbystřit hlavně pilot Red Bullu Sergio Pérez.

Na takovou předpověď však nepotřebujete mít zvláštní věštecké schopnosti nebo kouzelnou křišťálovou kouli. Výkony Sergia Péreze v minulé sezóně totiž nebyly nijak ohromující. Někteří dodnes nechápou, jak si dokázal udržet své místo. Důvodem je pravděpodobně platná smlouva, neschopnost programu Red Bullu vychovat adekvátní náhradu a v neposlední řadě i neochota ostatních pilotů vyzvat Maxe Verstappena ve velmi specifickém autě a v prostředí, na které už před Pérezem doplatili Alex Albon a Pierre Gasly.

Ve Formuli 1 se však situace může rychle změnit a když bude Mexičan pokračovat v těchto výkonech, v Red Bullu budou možná rádi za jakoukoliv náhradu. Zvlášť když se konkurence dostane v roce 2024 mnohem blíže, může tým krutě doplatit na nevyrovnanost své jezdecké dvojice. Šampion z let 1998 a 1999 Mika Häkkinen má tedy na věc jednoznačný názor.

„Obvykle je v týmu jeden nebo druhý pilot pomalejší. V případě Red Bullu je tím pomalejším Pérez. V poslední době je to celkem jasné,“ řekl Fin pro Unibet.

„Pokud ten pomalejší akceptuje situaci, umí dobře komunikovat s médii a týmem, umí rozvíjet auto, je motivovaný a dokáže se udržet v rozmezí tří nebo čtyř desetin od týmového kolegy, pak to podle mě není vůbec tak hrozné. Myslím si, že je to pro tým dobrá situace,“ konstatoval Häkkinen.

„Pokud se však začne stěžovat, začne obviňovat tým, že mu nedal dobré auto, není motivovaný a výsledky kolísají, nejde o ideální situaci. Tehdy jsou potřeba změny. Vím, že mexický závodník v kokpitu je pro Red Bull důležitý. Mexiko je velký trh, co má na věci svůj vliv,“ říká dvojnásobný šampion.

Ten však následně vyslovil to, čeho se v jeho případě obávají všichni – proroctví. I bez něj však musí být Pérezovi jasné, že se nad ním stahují mraky, zvláště když mu nevyjde start do nové sezóny. „V konečném důsledku jste v týmu proto, abyste závodili, přinášeli dobré výsledky a pomáhali zlepšovat auto. Nemůžete se spoléhat jen na jednoho jezdce. Potřebujete mít dva piloty na určité úrovni, abyste mohli auto rozvíjet. Má Pérez v Red Bullu nějakou budoucnost? Podle mě je to velmi nepravděpodobné,“ prohlásil Häkkinen.