logo F1live.cz

Jak Mika Häkkinen věděl o znovuzrození McLarenu?

Mika Häkkinen
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 12. 2023

Nelze to nazvat jinak než předpovědí roku. Když Mika Häkkinen v červnu předpověděl, že McLaren bude do dvou měsíců útočit na Red Bull, nejeden si klepal na čelo. Nakonec to bylo předzvěstí pravděpodobně největší senzace roku 2023 ve Formuli 1. Létající Fin dnes přiznává, že jeho předpověď vycházela ze znalosti interních poměrů ve Wokingu.

Stále je ambasadorem týmu, stále tam zná spoustu lidí a vlastně nikdy z McLarenu neodešel. Skoro nikdo tomu nevěřil, ale velké balíky vylepšení dostali chlapce z Wokingu z dna až do boje o pódia. Předpověď dvojnásobného šampióna tak čelila nejdříve posměchu a potom obdivu. Dnes už známe i odpověď na otázku, jak to vlastně věděl.

„Z času stráveného v továrně s různými odděleními,“ odpověděl Häkkinen pro oficiální stránky McLarenu. „Mluvil jsem s různými lidmi v továrně, viděl jsem jejich motivaci a jejich sebedůvěru – věděli, o čem mluví. Každé oddělení bylo součástí jednoho týmu.“

„Bylo vidět, že si udělali domácí úkoly a výpočty, co ve mně posílilo tento pocit. Potřebujete týmového ducha a důvěru v lídry týmu. Přesně to platí pro McLaren. Tým má směr, což je důležité pro motivaci. Mechanici, inženýři, marketing, média, všichni na trati a v továrně pracují velmi tvrdě. Týmová práce je megaúspěch,“ řekl Häkkinen.

Stejnou otázku dostal finský věštec i na EisKing TOUR v Bratislavě. Před vyprodanou NTC Arénou tehdy vyzdvihl zásluhy vedení stáje z Wokingu a jejího šéfa Zaka Browna. Ten za ty roky ve vedení McLarenu čelil nemalé kritice. Ta teď utichla, ale můžeme si být jisti, že se znovu objeví, když se této tradiční britské stáji přestane dařit.

„Zak Brown je neuvěřitelná osobnost, pracuje 7 dní v týdnu, dokáže neuvěřitelně motivovat ostatní, ať už vyhrávají nebo prohrávají. Umí lidem v týmu najít to správné místo, ať už jsou to inženýři, mechanici nebo designéři. Vědí, co mají dělat. Samozřejmě, peníze jsou také důležitý faktor. Musíte je investovat správně, do správných materiálů a správných lidí,“ řekl Häkkinen v Bratislavě.

„Zak Brown má velmi dobrý přehled a dokáže poskládat tyto prvky správně. Tato slova neříkám, protože jsem ambasadorem McLarenu, ale ve svém životě jsem viděl, jak tým stoupá a vyhrává. Vidím, co dělá McLaren, aby dokázal vyhrávat závody, kam investují, jak investují a po celou dobu jdou určitě správným směrem, včetně dvou skvělých pilotů. Dodává mi to jistotu, že vědí, co dělají,“ konstatoval Mika.

Související zprávy