logo F1live.cz

Waché vyzdvihl Neweyho pokoru: Pro Red Bull je nenahraditelný

Pierre Waché
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Jak by se na výsledcích Red Bullu odrazil eventuální odchod Adriana Neweyho? Víme jen, jaký vliv měl jeho konec na Williams nebo McLaren, ale v současnosti přece jen panuje odlišná situace. Podle Christiana Hornera je geniální konstruktér důležitou součástí Red Bullu, ale tým a jeho úspěchy nejsou jen o něm. Jeho nejbližší podřízený Pierre Waché zase říká, že Newey je nenahraditelný.

Šest jezdeckých a sedm konstruktérských titulů získal jen pro Red Bull. Tituly s Williamsem a McLarenem jsou také důležitou součástí životopisu nejúspěšnějšího konstruktéra všech dob. Dnes má rodák z Colchesteru 65 let a vícekrát se již spekulovalo o jeho odchodu z Formule 1. Je jasné, že Red Bull nebude moci počítat s jeho službami navěky.

Druhým mužem technického oddělení týmu a Neweyho přímým podřízeným je Pierre Waché, který vliv svého šéfa zhodnotil pro Motorsport.com jednoznačně. „Ano, je nenahraditelný – nemůžete ho nahradit!“ prohlásil. „Není součástí naší každodenní práce a denních procesů. Spíše nás podporuje ze zálohy a snaží se nám pomoci nebo naopak, zpochybňuje různé aspekty – platí to o mechanice, aerodynamice nebo dynamice monopostu.“

Newey je dnes hlavním technickým ředitelem Red Bullu, Waché je technickým ředitelem. To znamená, že právě Francouz má na starosti každodenní agendu. Newey se podílí i na dalších projektech, ale pro tým Formule 1 je stále jakýmsi porotcem a rozhodcem, který má přehled o všem, co se děje kolem monopostu i v jeho útrobách.

„Má nejvíce technických zkušeností ze všech na roštu. Musíte je využít, i když nyní má na nás méně času,“ řekl Waché. „Dnes je spíše… nevím, jak se to říká anglicky – jako někdo, kdo zpochybňuje každý jeden aspekt. Není zde na to, aby plánoval nebo vytvářel koncept monopostu.“

Newey je tedy jako studna na nápady, ale také je jako přísný učitel, který klade ty nejtěžší otázky. Sám Waché přiznává, že pracovat s ním je výzva. „Generuje nápady, ale také nás zpochybňuje. Mohu vám říci, že někdy je to náročné.“

„Podle mě to funguje dobře. Když náhodou uděláte krok zpět, vidíte věci z jiné perspektivy. Adrian má odlišné pozadí než my všichni, má také některé vědomosti, které my nemáme, protože nám chybí zkušenosti,“ říká francouzský inženýr.

Kromě Neweyho zkušeností Wachému imponuje hlavně jeho pokora, přičemž zdůrazňuje, že vytváří zdravé pracovní prostředí: „Je to velmi inteligentní člověk a stále má velmi otevřenou mysl. Lidé s velkými úspěchy si obvykle myslí, že jejich nápad je nejlepší, ale on takový není. Má otevřenou mysl. Řekl bych, že toto je jeho způsob práce – je to náš mentor, ale také nám klade náročné otázky,“ řekl technický šéf Red Bullu.