logo F1live.cz

Zaostalá infrastruktura? Mě to jen povzbudí, říká Vowles

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 1. 2024

James Vowles má za sebou první rok ve funkci šéfa Williamsu. Bylo to přesně 13. ledna 2023, kdy tým oznámil, že jeho novým šéfem se stane bývalý hlavní stratég Mercedesu. Ten si za první rok ve funkci získal mnoho sympatií. Učinil i několik důležitých rozhodnutí. Primárně se ve Williamsu soustředí na dlouhodobé plánování a budoucnost, ale už letošní sedmé místo v Poháru konstruktérů bylo pro nového šéfa příjemnou odměnou.

Williams potřebuje investovat a chce investovat. I když je třeba říci, že noví majitelé vládnou v Grove již více než tři roky a žádné velké investice jsme zatím neviděli. I Vowles v jednom ze svých rozhovorů přiznal, že některé vybavení je staré dvacet let. Zdá se tedy, že noví majitelé neinvestují ve velkém.

Přesto byl Vowles jedním z nejhlasitějších bojovníků za změnu pravidel v oblasti kapitálových investic. Řídící orgán vyzýval, aby umožnil menším týmům více investovat. Dělali byste to, kdybyste věděli, že nebudete mít prostředky na využití dodatečného prostoru pod rozpočtovým stropem?

„Infrastruktura týmu se mi líbí a hned vám řeknu, proč se mi líbí. Williams si vedl neuvěřitelně dobře před mým příchodem i po něm, protože ho poháněla vášeň. Je to skutečný závodní tým,“ prohlásil Vowles pro Motorsport.com.

„Kdykoli se dívám na naše zařízení, infrastrukturu nebo postupy a uvědomím si, jak moc zaostáváme, jen mě to povzbudí. Jsme na tom tak, jak na tom jsme, a už se nemohu dočkat, až mnohé z toho napravíme a dostaneme se do mnohem lepší pozice. Můžeme to dosáhnout i v krátkodobém horizontu, protože dokážeme změnit některé věci, které jsou na dosah ruky,“ řekl Vowles.

Mnohé jsou však ještě velmi daleko a James často zmiňuje poměrně vzdálenou budoucnost, jako například rok 2026 nebo ještě vzdálenější cíle, čím více než dokonale podtrhuje, s jakým plánem přišel do Williamsu. Jak však řekl, některé změny se dají udělat rychle a jednou z nich je změna myšlení. Tým už nemyslí krátkodobě, ale téměř výhradně dlouhodobě.

„Když jsem nastoupil, zeptal jsem se: ‚Jak vypadá auto na příští rok?‘ Odpověď zněla, že žádné není. Dobře, tak to změníme. Musíme se soustředit na příští rok, na další rok a na rok 2026. Pokud se koncentrujete jen na současnost a soustředíte na to všechny aktivity svého týmu, tak neposouváte organizaci vpřed,“ řekl Vowles.

Související zprávy