logo F1live.cz

Hamilton už osmý titul nezíská, domníva se Irvine

Archive number: M409519
© 2023 Abu Dhabi Grand Prix, Sunday – Sebastian Kawka
Tomáš Masár
Tomáš Masár13. 1. 2024

Lewis Hamilton by dlouhokánskou kariéru rád ukončil ziskem rekordního osmého titulu. Podle někdejšího pilota F1 Eddieho Irvina se však devětatřicetiletému závodníkovi už v šampionátu zvítězit nepodaří. Ir je přesvědčen o tom, že éra Mercedesu a Hamiltona nenávratně skončila a „efjednotce“ bude i v dalších letech kralovat úřadující mistr světa Max Verstappen.

Hamilton vyhrál celkem více než sto velkých cen a v počtu mistrovských titulů okupuje společně s Michaelem Schumacherem první příčku. V posledních několika ročnících však nezvítězil ani jednou a v soutěži jednotlivců se musel pokaždé sklonit před dominujícím Maxem Verstappenem.

Nizozemec však podle Hamiltona nemůže vyhrávat věčně a pilot Mercedesu proto věří, že jeho čas ještě nadejde. Bývalý závodník Jordanu, Ferrari a Jaguaru Eddie Irvine si ale myslí přesný opak.

Vicemistr z roku 1999 se domnívá, že Hamilton už královnu motorsportu více neovládne, protože zdolat rozjetého, mladšího a rychlejšího Verstappena bude nad jeho síly.

„Éra triumfů Mercedesu a Hamiltona už skončila,“ prohlásil pro italskou La Gazzetta dello Sport Eddie Irvine. „Lewis je však i nadále velmi dobrým jezdcem, který se zaměřuje na své cíle a touží dosahovat dobrých výsledků.“

„Za volantem auta si stále počíná skvěle, mezi ním a Verstappenem je to ve vzájemném srovnání i nadále mimořádně těsné. Max je ale mladší, o něco rychlejší a enormně věří ve vlastní schopnosti.“

Irvine nevylučuje, že se Hamilton za předpokladu, že mu Mercedes dodá dostatečně konkurenceschopné auto, stane v blízké budoucnosti mistrem světa. Nestavil by však na to ani děravý groš.

„Hamiltonovy vyhlídky budou záviset na tom, jak konkurenceschopný bude Mercedes v roce 2024. Se svými zkušenostmi ukázal, že umí využít všechny příležitosti, která se mu naskytnou v kvalifikaci nebo v závodě.“

„Pochybuji však, že bude schopen opět vyhrát šampionát a zrealizovat svůj sen o zisku osmého titulu,“ dodal vítěz čtyř velkých cen.