logo F1live.cz

S kým nahradit Hamiltona? Jordan Mercedesu doporučuje Vettela, Coulthard Alonsa

Sebastian Vettel a Fernando Alonso
© Motorsport Images/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 2. 2024

Mercedes si brzy bude muset shánět náhradu za odcházejícího Lewise Hamiltona. Koho německý tým určí za týmového kolegu George Russella? Kandidátů se nabízí více než dost – specificky z řad mladých a nadějných pilotů. Eddie Jordan a David Coulthard však Totovi Wolffovi radí, aby vsadil na ověřená jména: Fernanda Alonsa, případně Sebastiana Vettela.

Mercedes se bude muset co nejdříve začít rozhlížet po náhradě za Lewise Hamiltona, který v roce 2025 přestoupí do Ferrari. Šéf německého celku Toto Wolff by Brita nejraději nahradil někým z dvojice Lando Norris – Charles Leclerc. Problém však spočívá v tom, že oba zmínění závodníci nedávno prodloužili kontrakty se svými týmy, a to hned na několik let.

Rakušan, který se narodil v blízkosti slovenských hranic, se proto bude muset ohlédnout po někom jiném. Největšími kandidáty na získání sedačky v Mercedesu jsou Alex Albon, Carlos Sainz a Esteban Ocon, ale i dvojice veteránů Fernando Alonso a Sebastian Vettel, které by v kokpitu „stříbrného šípu“ viděli nejraději Eddie Jordan s Davidem Coulthardem.

První z jmenovaných by v případě Mercedesu sáhl po Sebastianovi Vettelovi, který si v současnosti užívá naplno motoristický důchod.

„Být na místě Mercedesu, z krátkodobého hlediska bych angažoval Sebastiana Vettela,“ nechal se slyšet 75letý Ir v podcastu Formula For Success. „A to proto, že je Vettel Němec. Vydal by se tím po stopách Michaela (Schumachera), který opustil Ferrari a na závěr kariéry zamířil do Mercedesu. Jednoduše řečeno se tu nabízí taková možnost.“

„Zmiňovalo se tu i jméno Estebana Ocona, ale mně se náhodou líbí Alex Albon. Ten je také jednou z možností, ale vidím ho jako potenciální náhradu za Sergia Péreze o několik let. Kdyby však bylo rozhodnutí na mně, přihlížel bych k tomu, jakým směrem se Formule 1 vyvíjí. Sázel bych proto na Vettela, který, myslím si, by byl dobrou volbou.“

Druhý účastník podcastu, David Coulthard, by si na místě Mercedesu rovněž jako Jordan upsal veterána. Zatímco však Ir preferuje Vettela, Skot Alonsa.

„Mít rozhodovací pravomoc ve svých rukou, před Vettelem bych upřednostnil Alonsa,“ poznamenal vítěz třinácti velkých cen. „Je na tom totiž po fyzické stránce velmi dobře,“ vysvětlil ve svém zdůvodnění. „Navíc, díky působení v Aston Martinu si rozumí s dnešními pohonnými jednotkami. Kromě toho má stále chuť po vítězstvích a nebojí se chytit příležitost za pačesy,“ dodal Coulthard.

Související zprávy