logo F1live.cz

Coulthard: Vyšetřování Hornera bylo transparentnější než dohoda, kterou uzavřelo Ferrari a FIA

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Christian Horner byl více než měsíc interně vyšetřován pro údajné sexuální obtěžování, kterého se měl dopustit vůči jedné ze zaměstnankyň Red Bullu. I když to místy vypadalo tak, že vedení společnosti uzná Brita vinným a ten se bude muset z Milton Keynes poroučet, opak byl nakonec pravdou. Horner byl zbaven obvinění, a to s nechválně známým dodatkem „skutek se nestal“. Red Bull však před vynesením rozsudku nejednal dostatečně transparentně, za což si slízl vlnu kritiky z řad fanoušků, médií a konkurence. Jedním z mála, kdo se s kritikou vůči rakouskému týmu neztotožňuje, je David Coulthard, podle kterého není opodstatněná. Skot se svého někdejšího zaměstnavatele zastává a říká, že nejednal o nic méně transparentně než v minulosti jeho soupeři.

Kauza „Horner“ se před přibližně dvěma týdny uzavřela s tím, že k žádnému sexuálnímu obtěžování ze strany šéfa Red Bullu vůči jedné ze zaměstnankyň společnosti nedošlo. Velká část formulové obce se však se závěry vyšetřování neztotožňuje, a to mimo jiné i proto, že rakouský celek si nepočínal při objasňování kauzy dostatečně transparentně.

Zasahování do Hornerova soukromí

David Coulthard na straně druhé říká, že jednání Red Bullu nebylo nijak neobvyklé a ty, kteří pranýřují tým z Milton Keynes za nedostatek transparentnosti – především Tota Wolffa a Zaka Browna – kritizuje za zbytečné přilévání oleje do ohně a za nerespektování Hornerova soukromí.

„Ti, kteří poukazují na údajnou netransparentnost, pouze přilévají olej do ohně,“ utrousil Coulthard, který je po skončení aktivní kariéry v F1 ambasadorem Red Bullu. „Myslím si, že všichni máme právo na soukromí. Pokud by mohl Red Bull říci o případu něco víc, věděli bychom o tom. Veřejnosti by mělo stačit to, že se celou věcí zabývala nezávislá skupina vyšetřovatelů. Někteří lidé chtějí však očividně vědět víc.“

Dohoda Ferrari s FIA

Coulthard zároveň říká, že vyšetřování kauzy „Horner“ ze strany Red Bullu nebylo o nic méně transparentní než tajuplná dohoda, kterou uzavřelo Ferrari s řídícím orgánem FIA po skončení sezóny 2019.

V kuloárech se v té době šeptalo o tom, že Scuderia přišla na způsob, jak překročit maximální limit průtoku paliva do motoru a získat tak značnou výkonnostní výhodu. Soupeři v letech 2018-2019 na nekalé počínání Ferrari vícekrát upozorňovali, ale žádné z konkurenčních stájí se nepodařilo přinést relevantní důkaz.

Ferrari klapla po prstech až Mezinárodní automobilová federace, která uzavřela s Italy po skončení sezóny 2019 tajuplnou dohodu. Co přesně bylo jejím obsahem není známo, ale jisté je jedno: Scuderia si následně výkonnostně značně pohoršila.

„V minulosti, když nebyla ještě F1 tak populární, došlo hned k několika situacím, které nebyly transparentní,“ poznamenal Coulthard. „Například takové Ferrari uzavřelo s FIA dohodu o něčem, což souviselo s průtokem paliva v jejich motoru. Dodnes nevíme, co bylo obsahem této dohody, ale jakmile došlo k jejímu podpisu, Ferrari přestalo vyhrávat,“ dodal vítěz celkem třinácti velkých cen.